Generációkon átívelő fotókiállítás nyílik Pécsen

Forrás: MTI

 2024. március 21. 15:15

Generációkon átívelő csoportos kiállítást rendez csaknem 200 alkotó részvételével a Magyar Fotóművészek Szövetsége március 23. és április 28. között Pécsen - közölte a pécsi kulturális programokat szervező Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft.

A tárlatot a város két főtéri kiállítóhelyén, a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Házában található Martyn Ferenc Galériában lehet majd megtekinteni.

Utóbbi helyszínen a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagjai (FFS) mutatkoznak be fényinstallációs, fényművészeti alkotásokkal, míg a nagyobbik térben a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai (MFSZ) mutatják be legfrissebb munkáikat.

A közleményben kitértek arra, hogy a legjelentősebb magyarországi, csaknem 300 tagot számláló fotográfiai egyesület alapításától részt vesz a magyar fotográfia népszerűsítésében, kutatásában, pályázataival elősegíti a hazai fotókultúra fejlődését.

pecsigaleria

A kiállítást közel 200 alkotó részvételével, március 23. és április 28. között rendezik meg

Fotó: Pécsi Galériák

Az egyesület hat évtizedes története során olyan, a magyar fotóművészetet meghatározó alkotók voltak a szövetség tagjai, mint Angelo, Bárány Nándor, Cornell Capa, Escher Károly, Kálmán Kata, Kerekes Gábor, Lőrinczy György, Lucien Hervé, Pécsi József, Rónai Dénes és Vadas Ernő - sorolták.

A szövetség 1977-ben megalapította és jelenleg is működteti az FFS-t, amely a fiatal magyar fotográfusok legjelentősebb szakmai szervezete.

Pécsen az első fotóművészeti seregszemle 1995-ben volt, majd 2011-ig kilenc alkalommal a Pécsi Galéria adott otthont a hazai fotóművészet meghatározó alkotóinak.