Geotermikus energiával fűt a Zalakarosi Fürdő

Forrás: turizmus.com

 2023. április 27. 12:03

A kialakult energiahelyzet a Zalakarosi Fürdőt sem kerülte el, azonban kiaknázva a gyógyvízben rejlő lehetőségeket, az idei évtől geotermikus energiával fűti az épületeit.

Végh Andor

Fotó: Zalakarosi Fürdő

A beruházás közel 200 millió forintos saját költségvetésből valósult meg, amelynek megtérülési ideje két évre tehető. Végh Andor vezérigazgató lapunknak elmondta: a létesítmény fűtése korábban gázenergiával történt, amely nagyságrendileg 250 ezer köbméter gáz felhasználását jelentette évente.

„Június 1-jétől töltöm be a vezérigazgatói pozíciót a fürdő életében, és már érkezésemkor egyértelmű jelei voltak annak, hogy a Zalakarosi Fürdő jövőbeni kiegyensúlyozott gazdasági működését hosszú távon csak átgondolt és stratégialiag felépített változások sora teszi lehetővé. A fenntarthatóság, a fosszilis energiáktól való függetlenedés csak a feltörő meleg víz hőenergiájának felhasználásával biztosított.

A zalakarosi víz több mint 2000 méter mélyről érkezik a földfelszínre. A februárban induló beruházásnál a D6-os számú gyógyvizes kutunk vizét használjuk fel oly módon, hogy 400 méter mélységben egy speciális szer hozzáadásával meggátoljuk a vízkő kicsapódását, miközben 85-90 Celsius-fok körül érkezik a földfelszínre a meleg víz. Egy hőcserélőn keresztül így már lágy víz kering a kiépített rendszerben, amely egy kazánra csatlakozva látja el az épületeket hőenergiával.

A beruházás óriási jelentőséggel bír Zalakaros és a Zalakarosi Fürdő életében, fontos kiemelnem, hogy az elmúlt hónapok tudatos gazdálkodásnak eredményeként mindez saját tőke felhasználásával valósulhatott meg. A munkaerő-optimalizálás, a költségmegtakarítás stratégiai lépcsőfoka volt a hatékony üzemelésnek, üzemeltetésnek. Vendégeink visszajelzése alapján a Zalakarosi Fürdő minőségi javuláson esett át.

Büszke vagyok kollégáimra, akik egy csapatként támogatva a döntéseimet mellettem állnak. Együtt megtanultuk értékként kezelni Zalakarost és a Zalakarosi Fürdőt. Mit hoz a jövő? Lehetőségeket, feladatokat, újdonságokat, vonzó attrakciókat, amelyekkel egy teljesen új célcsoport számára is tudunk tartalmas kikapcsolódást biztosítani.

Április 29-én pedig elstartol a strandszezon… MI ÍGY FOKOZZUK A TEMPÓT!”