Giacometti múzeum és iskola nyílik Párizsban

Forrás: MTI

 2022. november 16. 11:16

Alberto Giacometti (1901–1966) műveinek szentelt múzeum és művészeti iskola nyílik 2026-ban Párizsban, az Invalidusok előtti sétányon – jelentette be a világhírű svájci szobrász hagyatékát ápoló alapítvány.

A múlt századi szobrászat egyik kiemelkedő mesterének legnagyobb gyűjteménye az Invalidusoknál található egykori pályaudvar üvegtetejű csarnokában és földalatti létesítményében kap helyet.

A 6 ezer négyzetméter alapterületű új kiállítóhely állandó tárlatán az alapítvány birtokában lévő mintegy 10 ezer Giacometti-mű nagy része lesz látható (gipsz- és bronzszobrok, festmények, rajzok és egyéb műtárgyak), ezek jelentős részéhez jelenleg nem fér hozzá a nagyközönség – közölte Catherine Grenier, a Giacometti Alapítvány vezetője.

Az Invalidusok egykori pályaudvarának épületéből alakítják ki 2026-ra a múzeumot és a művészeti iskolát

Fotó: facebook.com/FondationGiacomettiParis

A múzeumban Giacometti szellemiségét megidéző kortárs képzőművészeti tárlatokat is rendeznek, valamint egy nem professzionális alkotói iskola is nyílik, amely mindenki – gyerekek és felnőttek, kezdők és már tapasztalt alkotók – előtt nyitva áll majd, jelezte az igazgató.

A Párizs XIV. kerületében található Giacometti Intézet is megmarad, de a tevékenysége megváltozik. A jelenleg az épületben található mintegy húsz négyzetméter alapterületű Giacometti-műterem pedig az új múzeumba költözik át.

Az Invalidusok egykori pályaudvarának üvegcsarnokát és a földalatti kiszolgálólétesítményeket 1900-ban építették a párizsi világkiállításra. A komplexumot a párizsi önkormányzat újítja fel, s Dominique Perrault építész tervei alapján alakítják át múzeummá.