Gigantikus terményeket hoztak létre kínai űrmezőgazdászok

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. március 10. 08:10

Biancsiao városában a Galaxy Space Circular Agriculture Bemutatóparkban elképesztő paradicsomot termesztettek. Egyetlen növény akár 150 négyzetméteres területet is lefedhet és 3000 kilogrammot meghaladó súlyú termést hoz. A lényeg a magvakban rejlik.

Pedig az üvegházba való belépéskor még semmi különöset nem látunk a káprázó napsütésben. A kiállított vetőmagok, például a kukorica és a bab megjelenésükben pont olyanok mint a közönséges magvak. De ne hagyjuk magunkat átverni!

Ezeket a magokat 2021 júniusában választották ki a Galaxy Space Demonstration Parkban. Majd elvitte őket az űrbe a Sencsou 12-es űrhajó. A kísérlet célja az volt, hogy megfigyeljék, az űrbéli mikrogravitációs környezet milyen módon befolyásolja a növény sejtszerkezetét és sejtműködését. Később a növényekből mintákat juttattak vissza a Földre, ahol további kutatásokat végeztek arról, hogy a mikrogravitáció milyen hatással volt az élő szervezetre. Ezután sikeresen fejlesztették ki a terményeket a National Corn Nanfan bázisán egy fejlesztési központban. A kukorica területegységenkénti termése például eléri a 900 kilogrammot. Ez 60 százalékkal magasabb, mint a közönséges magvaké.

"Ezeknek a terményeknek a magjai űrutazásról jöttek vissza. Ezután még 6-8 napig a földön kell nevelgetni őket, mielőtt stabil és jó új fajtákat alkotnak” – mondta Lin Kun, a cég munkatársa.

Az itt termesztett zöldségek magjai megjárták a világűrt

Fotó: Silk Road Hungary

Ahogy belépünk a bázisra, olyan érzésünk lehet, mintha a nagybetűs intelligens gyár díszleteit látnánk. Csakhogy ez nem díszlet, hanem a valóság, ahol megdöbbentő kutatások zajlanak, hőmérséklet-, páratartalom- és szélirányfigyeléssel.

Csúcstechnológia, a jövő mezőgazdasága a jelenben. Csak egy példa: kígyótökök a fákon. Egyetlen fán több mint 100 kígyótök nyújtózik. És itt is nyeljünk most egyet: a kígyótökök ugyanis 4 méter hosszúak.

De van itt minden mi, szem-szájnak ingere. Különféle formájú és színű gyümölcsök és zöldségek, dinnye, a paradicsom sárga, illetve fekete mutáns fajtái. Cérna chili, vörös chili és édes hosszú chili.  Cérna padlizsán, kerek padlizsán, zöld padlizsán és fehér padlizsán. Tényleg káprázatos.

„Az űrtermesztés mindent lehetővé tett! Az egyedi viszonyok, mint például a kozmikus sugárzás, a mikrogravitáció, a nagy vákuum és a gyenge mágneses tér” – mondta büszkén Wang Joucsing, Biancsiao városvezető-helyettes.

(X)