Miocén parki barangolást szerveznek Ipolytarnócon a Föld Napja tiszteletére

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. április 11. 16:15

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen. A túra résztvevői bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is.

A Nógrád vármegyei ipolytarnóci terület a Novograd-Nograd Geopark beléptető kapuja, a geopark pedig tagja a jubileumát ünneplő Globális Geoparkok Hálózatának, amely idén lett 20 éves.

A földtani-őslénytani ismereteket nyújtó geológiai tanösvényen a 23-24 millió évvel ezelőtti üledékes kőzetek feltárását, míg a csarnoképületben a miocén folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét mutatják be a túra részvevőinek.

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án Ipolytarnócon a Föld Napja tiszteletére

Fotó: Facebook

A homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomai láthatók, a védőpince épületében a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 méter hosszú ősfenyő maradványát, a nagycsarnokban pedig egy kiállítást nézhetnek meg a látogatók.

Április 20-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor induló tematikus túrán az előre regisztráltak vehetnek részt; a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu e-mail-címre április 18-ig beérkezett üzenetben lehet jelezni (részvételi díj: 3.000 Ft/fő). Rendkívüli kedvezményként a fogadóépületi 3D időutazásban is részesülhetnek az előre bejelentkezők.