Gödöllő is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. szeptember 16. 12:36

Megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet Gödöllő – döntött a helyi képviselő-testület. Az önkormányzat számos érvet tud felsorakoztatni amellett, hogy miért érdemelhetné ki a település a rangos elismerést.

Gödöllő kiemelten támogatja a kulturális életet, illetve az abban részt vállalókat, a kultúra ma a város egyik húzó ereje – mondta Péterfi Csaba kommunikációs igazgató. Az elmúlt időszakban történt fejlesztések is nagymértékűek, elég, ha a királyi kastélyban nemrég megnyílt, Európában is párját ritkító barokk színházra vagy a városi múzeum napokban átadott állandó kiállítására gondolunk. Javában zajlik a Művészetek Háza korszerűsítésének második üteme, megújul a Testőr laktanya, a közeljövőben elkészül a Hattyús tó – tette hozzá.

A pályázatban kitérnek majd arra is: 2011 óta Gödöllőn tematikus évek köré fűzik fel a kulturális programokat, így kapcsolva össze a kultúrát a turizmussal. Az önkormányzat a 2013-ban elfogadott hosszú távú kulturális koncepcióval is bizonyítja, mennyire fontosnak tartja e területet.

Az igazgató tájékoztatása szerint Gödöllőn több mint 50 kulturális csoport működik, sok közülük országosan és nemzetközi szinten is ismert. Ilyen például a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Cimbaliband, a riói olimpián vendégszereplő Fricska Táncegyüttes vagy a Szentpéterváron díjazott Talamba Ütőegyüttes. Kiemelésre érdemes a XX. század eleji szecessziós Gödöllői Művésztelep szellemiségét őrző Gödöllői Új Művészet Közalapítvány, valamint a királyi kastélyban nagy műgonddal helyreállított lovarda, ahol számos rangos fesztivált tartanak évről évre.

Fotó: Facebook / Gödöllői Királyi Kastély

2011-ben Gödöllő adott helyszínt hazánk európai uniós elnöksége számtalan rendezvényének, az akkori szlogen a Gödöllő in Europe, Europe in Gödöllő (Gödöllő Európában, Európa Gödöllőn) 2023-ban is érvényes lehet a településre – emelte ki Péterfi Csaba.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat megjelenése év végén várható. Korábban már Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Miskolc és Győr is jelezte, hogy indulni szeretne pályázaton.