Golte téli mesevilága

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2019. december 22. 17:17

Nem csak síelőknek érdemes felkeresni a Mozirje fölötti Goltét Szlovéniában. Ez derült ki azon a másfél napos tanulmányúton, ahol a magyar határtól mindössze egy óra alatt elérhető síparadicsomot és környékének egyéb attrakcióit mutatták be a sajtó munkatársainak.

Felvonóból a recepcióra

Az igazán stílusos megérkezés a Golte Hotel & Mountain Resort „adottságaiban” rejlett, hiszen nagyon kevés szálloda dicsekedhet azzal, hogy egyenesen a recepciójához fut be a felvonó, amely a hotel lenti parkolójától mintegy 8 perc alatt viszi fel a látogatót (nem csak szállodai vendégeket) a másfél kilométeres magasságba, ahonnan visszatekintve a völgyben elterülő tájra, csodás panorámában gyönyörködhetünk.

A felvonó a hotel recepcióján teszi ki a vendéget

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

A levegőt szinte harapni lehet, olyan friss, csupán az időjárás űz tréfát velünk, nem tesznek jót a pluszok az előző héten leesett nagy hónak, a pályák mégis készen állnak a síeléshez.

Lenyűgöző a panoráma a másfél kilométeres magasságból

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

 

Apartmanházak a sípályák mellett

A négycsillagos szálloda mögötti síterep 6 lifttel és 12 kilométernyi különböző nehézségű pályával várja a vendégeket, ahol lehetőség van természetesen síoktatásban, de különféle versenyeken is részt venni. A hotel igazgatója, Mitja Terce azt is elmondta, hogy létesítményt – mely a magyarok körében is igen népszerű – tavaly Szlovénia legjobb közepes méretű sípályájának választották.

A hegyoldalba kapaszkodó apartmanházakat minden kényelemmel felszerelték

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

Ráadásul a hotel mögötti hegyoldalban, közvetlenül a sípályák mellett teraszosan elhelyezkedő, a hotelhez tartozó apartmanházakat adtak át a közelmúltban – az ország egyik legnagyobb volumenű, mintegy 4 millió eurós turisztikai befektetésnek köszönhetően.

A 32 jól felszerelt, dizájnos, letisztult stílusú apartmanhoz ugyanolyan szolgáltatások tartoznak, mint a szállodához ­– takarítás, wellnesshasználat, ételbekészítés stb. –, mégis úgy érezhetjük, hogy saját házikónkban, az erdő közepén tölthetünk el néhány nyugodt napot, s főként a slow turizmus jegyében.

A hotel mögötti pálya felvonója

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

 

Csapatépítés hóban és wellnessben

A nyugalom és az elszigeteltség másik előnye, hogy a hely kiváló különféle csapatépítő tréningekre, ezt a lehetőséget a szálloda ki is aknázza, rendszeresek náluk a céges rendezvények, ezenkívül kongresszusokat, szimpóziumokat, előadásokat, vagy más üzleti találkozót is szívesen vállalnak.

Kellemes a vize a kinti medencének is, amelyből egy másik felvonóra látni

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

De nemcsak a sípályáikkal büszkélkednek, a hotel igazi ékköve a wellnessrészleg, amelynek tágas tereiben elvonulni, meditálni is tudunk, valamint háromféle szaunában (finn, bio-, infra-) és egy gőzkabinban méregteleníthetünk. Lehetőség van különféle masszázsok közt választani, és a kinti medence hőfoka azt is megengedi, hogy akár a síelőket nézve mártózhassunk egyet a szabadban.

Panoráma-mászófal a hotel oldalában

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

 

Karácsonyi fényekben pompázó meseváros

Érdemes azért a lenti városka, Mozirje különlegességeit is feltérképezni. Ilyen például az ország egyetlen karácsonyi mesevárosa, amelyet egy négy és fél hektáros parkban állítanak fel minden évben, s nem kevesebb mint másfél millió égővel világítanak meg.

Feldíszített házikó a mesevárosban

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

A látogató a 45 perces séta során nemcsak a megvilágított bokrokban, fákban gyönyörködhet, de átmehet például egy mesealagúton, több házacskába, kis kápolnába kukkanthat be, kivilágított hidakon sétálhat, kapukon bújhat át, sőt egy 18 méter magas toronyba is felmehet, hogy mindezt a látványt fentről is élvezhesse.

Elhihetik, a felnőttek éppúgy élvezik mindezt, mint az apróságok! S az út végén, a hüttében forró tea vagy forralt bor mellett pihenhetünk.

Makett meseváros a meseváros egyik házikójában

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

A park egyébként több mint 40 éve létezik, tavasszal több mint 200-féle tulipán nyűgözi le itt a látogatót, de az őszi tökkiállítás is népszerű, az egyik óriástök (750 kg-ot nyomott) a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült.

 

Lesnika helyi ízei

Annak, aki a hotelen kívül keres kulináris élményeket, tiszta szívvel ajánlom az egy éve nyílt Lesnika éttermet Mozirjében. Mint ott megtudtuk, az étterem neve nemcsak a felújított ház egykori tulajdonosáról kapta a nevét, hanem egy ízletes helyi almafajtáról is. Ennek az almának a stilizált rajza köszön vissza a terítéken és a dizájnelemeken egyaránt.

Kóstoló helyi ízekből

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

A lelkes fiatal csapat missziójának érzi, hogy vendégeiket nagyanyáik ételeivel, tehát csak helyi ízekkel kínálja, s ahogy mondták, mindezt kicsit modernebb „köntösben” tálalják.

Télen igen csendes Mozirje városka főutcája

Fotó: turizmus.com / Vajk Brigitta

Kapcsolódó cikkek

Ötcsillagos Szlovénia

2019. október 28.