„Gondoskodó" leépítést jelentett be a BGYH

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 25. 15:51

A vendégforgalom drasztikus visszaesése miatt a dolgozói létszám közel 10%-os csökkentését jelentette be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. A csoportos leépítést igyekeznek humánus módon megoldani – közölték.

Sajtótájékoztatón jelentette be Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hogy 90 fő elbocsátását kezdeményezték a fürdővállalatnál. Szűts Ildikó hangsúlyozta, hogy igyekeztek minden körülmények között megőrizni a munkahelyeket, ugyanakkor olyan drasztikusan visszaesett a vállalat forgalma az idén, hogy a többi dolgozó munkahelyének megvédése érdekében nem volt más választásuk.

A sajtótájékoztató résztvevői: Czinege Szilvia, BGYH Zrt. marketingigazgató, Szűts Ildikó, Kiss Ambrus és Pirisi Károly, a Budapesti Esély Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Elhangzott, hogy a tavaly masszívan nyereséges társaság még az idei év első két hónapjában is eredményesen működött. A márciustól júniusig tartó teljes lezárás alatt megtartották az összes dolgozót, ugyanakkor a nyári csúcsidőszakban a spórolás jegyében nem vettek fel időszakos munkaerőt. A szeptember elsejei teljes határzárral viszont az esélye is megszűnt annak, hogy a fővárosi fürdők legjelentősebb vendégkörét jelentő külföldiek rövid időn belül visszatérjenek. Ezért jelentették be a csoportos létszámleépítést, amelynek részleteiről tegnap megkezdték a tárgyalást a szakszervezetekkel.

Kiss Ambrus elmondta, hogy a főváros is szívén viseli a leépítendő dolgozók sorsát, ezért létrehozták a Munkába Elhelyező Bizottságot a szakszervezetek, az üzemi tanács, a fővárosi önkormányzat cégeinek, valamint a Budapesti Esély Nonprofit Kft. képviselőinek részvételével.

Azt szeretnék, ha a fővárosi tulajdonú társaságoknál – pl. BKK, FŐTÁV, FŐKERT, FKF – találna munkát a dolgozók egy része, a többieknek az aktív munkakeresésben és átképzésben segítenek.

Szűts Ildikó megosztott néhány konkrét adatot is a vállalat forgalmáról. 2020. januárja és augusztusa között 1,456 millió vendégük volt, ennek több mint fele január és február hónapban érkezett. Ez 2 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

2020. szeptember 25-én pénteken kora délután ennyien voltak a Széchenyi Fürdő kültéri medencéjében

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Tavaly az év első nyolc hónapjában 12,5 milliárd forint volt a cég árbevétele, az idén ez visszaesett 5,1 milliárdra. Az év végéig a társaság várható vesztesége eléri a 3,6 milliárd forintot.

Február után az augusztus volt az első hónapaz idén, amikor a BGYH pozitív nulla eredményt tudott produkálni, vagyis a bevételek fedezték a béreket, a járulékokat és a közvetlen működési költségeket. Szeptemberben a tervezett 330 millió forintos bevétel helyett azonban már csupán 230 millió várható, ezért muszáj volt dönteni a költségcsökkentésről.

A vállalat év elején még 13 fürdőt üzemeltetett, de év közben bezárt a Király fürdő, amelynek – mint kiderült ­-, 2018 óta nem volt ANTSZ-engedélye. Március végén a Dagály fürdő üzemeltetését pedig visszavette a Nemzeti Sportközpontok, a két fürdő 70 dolgozója a vállalat más egységeinél kapott munkát.

„Most ősszel, hogy a strandok bezártak, 90-100 fő van, akinek nem tudunk munkát biztosítani. Ez demoralizáló a többiekre nézve is, ezért döntöttünk a leépítés mellett. Várhatóan 2021. nyaráig marad a mostani helyzet, ezt túl kell élni társaságnak. Ha nem lesz újra teljes lezárás, akkor ki fogjuk bírni további létszámcsökkentés nélkül – hangsúlyozta Szűts Ildikó.

A költségek csökkentése érdekében az eredetileg tervezett beruházások jó részét elhalasztották, több fürdőben pedig a nyitvatartási időt rövidítették le. Fürdők bezárásában nem gondolkodnak, de a nyitvatartási időszakokat a forgalmi adatokkal összhangban még módosíthatják, például, reggel hat helyett csak nyolckor nyitnak, este viszont később zárnak, ha erre mutatkozik igény.