Gördülő akrobatákkal telt meg hazánk legnagyobb görparkja

Forrás: turizmus.com

 2022. július 19. 11:48

Győrben, a marcalvárosi víztorony melletti területen adták át Magyarország eddigi legmodernebb és egyben legnagyobb görparkját. Az Országos Görpark Program támogatását is élvező pálya a görkorcsolyások és a gördeszkások mellett a freestyle BMX-esek számára is ideális helyszín.

Az idei évben Szegeden, Budapest XVII. kerületében, illetve a most Győrben felavatott parkokon felül idén további öt hasonló létesítmény átadására kerül még sor országszerte.

A most használatba vett győri komplexum a több mint 1.200 négyzetméteres alapterületével jelenleg hazánk legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, amely egymástól két jól elkülönített pályarésszel rendelkezik.

A kerékpáros triál szekció egy már meglévő terület felújításával, illetve egy új, 330 négyzetméteres zóna kialakításával jött létre. Mivel a biciklis pálya létrehozásánál a komplexitás volt a legfontosabb cél, így a tervezők betonból készült víz- és csatornaépítési-elemeket, mederszegmenseket, rönköket, sziklákat, raklapokat használtak fel ahhoz, hogy a sportág szerelmesei egy színvonalas, gyakorlásra és versenyzésre egyaránt alkalmas pályához jussanak.

A Győrben átadott létesítmény Magyarország eddigi legmodernebb és egyben legnagyobb görparkja

Fotó: Aktív Magyarország

A triál rész teljes egészében szilárd burkolattal rendelkezik, de a belső kerítés megnyitásával ez a későbbiekben akár földes, akár füves területekkel is kiegészíthető.

A sportlétesítmény másik részén a görpark található, amely egy 600 négyzetméteres hibrid pályarendszer. Ez azt jelenti, hogy a speciális kialakításnak köszönhetően a pálya nemcsak a gördeszkások, hanem a freestyle BMX-esek, rolleresek és streetboardosok számára is alkalmas.

A pálya az Aktív- és Ökourisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) által lebonyolított Országos Görpark Program keretében összesen 110 millió forintból épült, melynek felét az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda biztosította.

A pálya egyediségét tovább fokozza, hogy a fennmaradó összegből 12,5 millió forintot az önkormányzat, 42,5 millió forintot pedig az Utcai Sportok Egyesülete gyűjtött össze.