Görög nyitás: se karantén, se kötelező teszt nem lesz a turistáknak

Forrás: turizmus.com

 2020. május 21. 09:43

A görög miniszterelnök május 20-án televíziós beszédében jelentette be, hogyan indítja be az ország hamarosan a turizmusát. A hazai utazási irodák is készülnek a nyitásra.

Kyriakos Mitsotakis bemutatta azt a kormányzati programot, amelynek célja a gazdaság, azon belül pedig a turizmus újraindítása - írja a gtp.gr portál.

Bejelentette, hogy a görög turisztikai szezon június 15-én kezdődik. Az egész évben nyitva tartó szállodák június elsejétől fogadhatnak vendéget, a szezonálisan üzemelő egységek pedig június 15-től.

A nyáron már megnézhetjük az athéni Acropolist

Fotó: 123rf.com

A nemzetközi légi járatok szintén június 15-től érkezhetnek az országba, elsőként az athéni nemzetközi repülőtérre. Július elsejétől ugyanakkor az összes görög repülőtér fogadja majd a járatokat.

Mitsotakis azt is elmondta, hogy a Görögországba érkező látogatók készüljenek fel arra, hogy közülük néhányat véletlenszerűen kiválasztva tesztelni fognak bizonyos „hamarosan nyilvánosságra kerülő egészségügyi protokollok alapján", ugyanakkor ez a tény „nem vethet árnyékot a napsütésre és az ország természeti szépségére" – tette hozzá.

Az is egyértelművé vált, hogy nem kell negatív koronavírustesztet bemutatniuk a Görögországba érkező turistáknak, és karantén sem vár rájuk.

A televíziós beszédben elhangzottak azok az intézkedések is, amelyekkel a kormány a vállalkozásokat támogatja. Október végéig meghosszabbítják például azt az intézkedést, amelynek keretében a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak majdnem ugyanakkor fizetést fognak kapni, mint korábban a teljes munkaidős foglalkoztatás esetén. A különbözetet az állam fizeti, akárcsak a társadalombiztosítási járulékokat. A program finanszírozása az Európai Unió SURE programjából származik.

A közlekedési jegyek áfakulcsát a következő öt hónapra 24-ről 13%-ra csökkentik. Ezzel azt akarják elérni, hogy az érkező turisták minél többet tudjanak más szolgáltatásokra költeni.

A csomagtúrák áfakulcsát is csökkentik, és a belföldi turizmus élénkítésére is programot indítanak. Csökken a kávé, a nem alkoholos italok és a szabadtéri mozik jegyeinek áfakulcsa is.

A turizmus újraindítása Mitsotakis szerint azért lehetséges, mert a járvány megelőzésében és kezelésében sikeresnek bizonyult az ország, 2850 fertőzött mellett csupán 166 halálos áldozatot követelt a vírus, ami az egyik legalacsonyabb érték az Európai Unióban.

 

IBUSZ: július elejétől indulnak a charterek

Örül a bejelentésnek Komora Zoltán, az egyik legjelentősebb görögországi utaztató, az IBUSZ turisztikai igazgatója, aki kérdésünkre elmondta, hogy eddig is arra számítottak, hogy július 1-től el tudnak indulni üdülőprogramjaik a mediterrán országba.

Az is tény ugyanakkor, hogy a korábban tervezett heti 24 charterjárat helyett ennek körülbelül a fele fog elindulni a görög nyaralóhelyekre, legalábbis a jelenlegi állapotban ez látszik reálisnak, tudtuk meg. A légi járatok mellett hetente három autóbuszt is indít a társaság Görögországba, ezek várhatóan már június végétől közlekednek.

Mint megtudtuk, az IBUSZ-nak 18 ezer befizetett utasa van a nyárra, az ő számukra is fontos, hogy minél előbb meginduljon a turistaforgalom a különböző úti célokba.

Komora Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz a Magyarországra hazaérkező nyaralókkal, kell-e például karanténba vonulniuk, de véleménye szerint vélhetően születik majd egy olyan kétoldalú megállapodás a két ország között, amely az esetleges karantén alól felmentést ad.

 

Kartago Tours: komoly visszatartó erő a kéthetes magyar karantén

Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezetője is örül a görögországi híreknek, de fontosnak tartja megjegyezni, hogy a kiutazások szempontjából meghatározó, hogy mi lesz a magyar kormány álláspontja, a hazatérés után kötelező kéthetes karantén ugyanis nagyon komoly visszatartó erő.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy nagyon gyorsan változnak az utazási szabályok, két héttel ezelőtt még a görögök is gyorsteszthez kötötték volna a turisták beléptetését. Ennek alapján azt is elképzelhetőnek tartja, hogy más klasszikus üdülőterületek, így Törökország, Tunézia és Egyiptom is megnyithat a turisták előtt, különösen ha az Európai Unióval sikerül valamilyen megállapodásra jutniuk arról, hogy garantálni tudják a turisták biztonságát.