Görögország megszüntette az oltott beutazók tesztkötelezettségét

Forrás: turizmus.com

 2022. február 08. 15:42

Görögország is eltörölte a plusz tesztelési kötelezettséget abban az esetben, ha a beutazók igazolni tudják teljes oltottságukat, vagy felgyógyultak a Covid-19 betegségből.

Ez vonatkozik az uniós tagállamokból, a schengeni országokból, valamint az uniós digitális Covid-tanúsítvány rendszeréhez csatlakozott 33 nem uniós országból érkező utazókra – utóbbiak számára szintén engedélyezett az uniós digitális Covid-tanúsítvány bemutatása a tesztkötelezettség elkerülésére – derül ki az ország hivatalos tájékoztató portáljáról.

A tesztkötelezettség alól akkor mentesül az utazó, ha a belépés előtt legalább 14 nappal, de 9 hónapnál nem régebben kapta meg a második oltását. Az oltási bizonyítvány az emlékeztető oltással rendelkezők számára időkorlátozás nélkül érvényes. Görögország nemcsak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat fogadja el a beutazáshoz, hanem a keleti oltóanyagokat is, így a Magyarországon alkalmazott Szputnyikot és Sinopharmot is, ezek felvételéről angol nyelvű oltási igazolást kell bemutatni.

gorogorszag_123rf

Az oltott és gyógyult utazóknak már nem kell negatív koronavírustesztet bemutatniuk a görögországi belépéshez

Fotó: 123rf.com

Azoknak sem kell ezenkívül tesztelniük, akik igazolni tudják, hogy felgyógyultak a koronavírusból és az első pozitív tesztjük óta legalább 14, de legfeljebb 180 nap telt el.

Egyéb esetben negatív vizsgálati eredményt kell felmutatni: legfeljebb 72 órával az utazás előtt elvégzett PCR-, vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztről.Családdal utazók számára fontos tudnivaló, hogy a tesztkötelezettséget 5 éves kortól állapították meg. Ezenkívül minden Görögországba érkező utazót, függetlenül a birtokában lévő igazolástól, szúrópróbaszerűen PCR- vagy antigén gyorstesztnek vethetnek alá.

Minden utazónak (családonként egyet) ki kell töltenie az utasmeghatározó űrlapot (PLF) is az országba való belépés előtt.

Az új szabályok egyelőre február 21-ig érvényesek.