Görögország ismeretlen arca: Kelet-Makedónia és Trákia

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. január 10. 09:54

Miközben Görögország a magyar turisták egyik kedvenc nyaralóhelye, akadnak olyan részei, amelyek kevéssé ismertek a hazai utazóközönség előtt. Ezen a helyzeten változtatna Kelet-Makedónia és Trákia önkormányzata, amely vacsoraesten mutatkozott be Budapesten.

A régió képviselői a Mythos, The Greek görög étteremben látták vendégül a hazai turisztikai újságírókat. A kiadónk leányvállalata, a PR in Hungary által szervezett vacsora előtt megtartott prezentáción elhangzott, hogy a Szalonikitől 150-200 kilométerre keletre, a török és a bolgár határ között elterülő régió egész évben tartogat felfedeznivalókat a turisták számára.

Az eseményen elsőként Doukas Marinopoulos, a görög nagykövetség gazdasági és kereskedelmi tanácsosa köszöntötte a megjelenteket, majd a kelet-makedóniai és trákiai régió turisztikai promóciós csapatának munkatársa, Patty Konstantinidou mutatta be a térség főbb látnivalóit.

Kristálytiszta tengerpartok Thasszosz szigetén

Fotó: 123rf.com

Mint elmondta, természeti, történelmi és kulturális vonzerőkben is bővelkedik az erdőkben és hegyekben gazdag régió. A homokos és köves tengerpartok és az érintetlen szigetek különösen azok számára lehetnek vonzóak, akik csendesebb, nyugodtabb vakációra vágynak.

Thasszosz a régió legnagyobb kiterjedésű szigete, amelynek különlegessége, hogy felszínének közel kétharmadát erdők borítják.

A térség a kultúra és vallás iránt érdeklődők számára is tartogat meglepetéseket: ezen a vidéken élt egykor Pál apostol, hozzá kötődő kulturális emlékeket találunk Szamotraki szigetén, Kavalán és Filippin.

Antik templom romjai Szamotraki szigetén

Fotó: 123rf.com

A Rodope-hegység déli lankái ideálisan a szőlőtermésztésre, a Dionüszosz borúton végighaladva felfedezhetjük a térség borászatait.

A térségben jelentős hagyományai vannak a selyemhernyó-tenyésztésnek, manapság igyekeznek újjáéleszteni a hagyományt. Akit érdekel a selyemkészítés, Soufli városában az Art Silk Museumban interaktív módon ismerheti meg a folyamatot.

Közelsége ellenére a térséget még nem igazán fedezték fel a magyarok, így óriási lehetőségeket rejt a régió a hazai utazási irodák számára is.

Mint elhangzott, 2023-ben több mint 369 ezer magyar turista kereste fel Görögországot, ezzel elérve a 2019-es csúcsév számadatát. Ezzel a második legnépszerűbb úti cél volt honfitársaink számára Horvátország mögött. Azt is megtudtuk, 2014-ben még csupán 115 ezer magyar választotta nyaralása színhelyéül Görögországot.