Görögország lazít a karanténszabályokon, pedig ugrásszerűen nő a fertőzések száma

Forrás: turizmus.com

 2021. december 31. 15:40

Görögország tíz napról öt napra csökkentette a koronavírusos betegek karanténját, miközben az új fertőzések száma ugrásszerűen megnőtt.

A lépés követi az Egyesült Államok példáját, amely öt napra csökkentette a koronavírusra pozitív, de tüneteket nem mutató emberek elkülönítését, és azt az álláspontot tükrözi, hogy az újonnan domináns omikron változat sok esetben elég enyhe ahhoz, hogy a vírust elkapó emberek hamarabb visszatérhessenek a munkába – írja a portfolio.hu.

Spanyolország szerdán közölte, hogy a pozitív esetek esetében a karantént 10 napról 7 napra csökkenti, míg Olaszország eltörölte a karantént a beoltott, de a COVID-19 vírust elkapó személlyel kapcsolatba kerülő személyek esetében. A kormányok szerint a lépésekkel el lehet kerülni, hogy a kórházakban és más alapvető szolgáltatásokban tömegesen hiányozzon a személyzet a vírus miatt.

Görögország így követte az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ által saját egészségügyi szakértői bizottságának tanácsára meghatározott új irányelvet, miután a 11 milliós országban csütörtökön a negyedik egymást követő napi rekordot állították fel: 35 580 esetet regisztráltak, ami ötszöröse az egy héttel ezelőtti értéknek.

Görögországban ugrásszerűen megnőtt az új fertőzések száma, de a tünetek gyakran csak enyhék

Fotó: 123rf.com

Az omikronról származó bizonyítékok biztatóak – mondta Thanos Plevris egészségügyi miniszter a helyi televíziónak.

A görög közegészségügyi hivatal új karantén- és elkülönítési irányelve szerint a koronavírussal fertőzött emberek öt nap után visszatérhetnek a munkába, ha csak enyhe tüneteik vannak, vagy teljesen tünetmentesek, viszont magas védelmet nyújtó maszkot kell viselniük.

Ez várhatóan segít enyhíteni a magasabb fertőzésszám miatt a közszolgáltatásokra nehezedő esetleges nyomást az elkövetkező napokban – mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

A betegekkel kapcsolatba került, háromszoros védőoltást kapott egészségügyi dolgozóknak a kitettséget követő harmadik napon kötelező PCR-tesztet kell végezniük, és folytatniuk a munkát. A két dózissal rendelkezőknek az kitettséget követő első, harmadik, ötödik és hetedik napon kell PCR-tesztet végezniük.

A lakosság számára, ha kapcsolatba kerülnek egy beteggel, öt napig karanténban kell maradniuk, és ezt követően kell elvégezniük a vizsgálatot. Azoknak, akik már kaptak emlékeztető oltást, nem kell karanténba vonulniuk.