Görögország szigorít a delta variáns terjedése miatt

Forrás: turizmus.com

 2021. július 13. 13:18

Görögország a minap bejelentette, hogy szigorítja a korlátozásokat a turisták által kedvelt úti célokon, válaszul a koronavírus delta változatának terjedése miatti növekvő esetszámra. Sok helyen, mint például a bárokban, mozikban és színházakban csak oltással lehet majd beltéren tartózkodni.

A mediterrán országban a The Telegraph értesülése szerint a hatóságok az oltás beadását megtagadó embereket okolják a fertőzések számának ugrásszerű emelkedéséért. Az elmúlt két hétben ugyanis Görögországban százezer lakosra átlagosan hetven koronavírus-fertőzött jutott.

"Másfél év elteltével már senki sem hivatkozhat arra, hogy nem ismeri a koronavírust" – mondta Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök egy televíziós interjúban. "Az ország nem fog ismét leállni egyes emberek hozzáállása miatt... Nem Görögország jelent veszélyt, hanem a be nem oltott görögök."

Az országban kötelezővé tették a Covid-19 elleni védőoltást bizonyos munkavállalók számára, és további korlátozásokat jelentettek be a vírus terjedésének megfékezése érdekében, mivel a fertőzések száma folyamatosan emelkedett a létfontosságú nyári idegenforgalmi szezonban.

gorogorszag_123rf

Bizonyos szakmákban kötelező lesz az oltás, a bárokban, mozikban és színházakban csak oltással lehet majd beltéren tartózkodni

Fotó: 123rf.com

Görögország is szerepel az Egyesült Királyság borostyán listáján, ezért a szigetországban július 19-én életbe lépő új, kettős vakcinázási karanténszabályok hatályba lépésekor nagyobb tömegben várják a brit nyaralók érkezését, így a szigorúbb szabályok bevezetése kiemelten fontos.

A korlátozások országszerte érvényesek lesznek, beleértve a görög szigeteket is. "Az ország nem fog ismét leállni néhány ember miatt" – mondta a miniszterelnök az intézkedéseket bejelentő televíziós beszédében.

Az új intézkedések részeként a bárokban, mozikban, színházakban és más zárt helyiségekben csak a beoltott vendégeket engedik majd be a belső terekbe.
A 11 millió lakosú Görögországban eddig több mint 5,2 millió első oltást adtak be, a lakosság mintegy 41%-a teljesen be van oltva.

Annak érdekében, hogy még több embert csábítson az oltásra, a kormány  többek között készpénzt és ingyenes mobil adatforgalmat ajánlott fel a fiataloknak, hogy őszre 70%-ra növelje az arányt.

A görög bioetikai bizottság "végső megoldásként" kötelező oltást javasolt az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok személyzetének, ha az oltás ösztönzésére tett erőfeszítések hatástalannak bizonyulnának.

Bár vita folyt arról, hogy a kötelező védőoltások etikusak-e, a Skai televízió múlt héten közzétett közvélemény-kutatása szerint a görögök többsége támogatja a lépést a lakossággal foglalkozó bizonyos csoportok esetében.

Görögország mellett Spanyolország is szigorítja a szabályait, miután az országban a koronavírusos megbetegedések száma két hét alatt megháromszorozódott.

A földközi-tengeri régióban több mint 30 településen, köztük Valencia városában és a népszerű tengerparti üdülőhelyen, Benicassimban újra bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat és a 10 főnél nagyobb létszámú társadalmi összejöveteleket is betiltják.