Görögország turizmusa idén felülmúlhatja a 2019-es rekordforgalmat is

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 24. 18:33

Rekordot döntő turisztikai szezonra számít Görögország, több látogatóval, mint 2019-ben, a világot megbénító koronavírus-járvány előtti évben – még az ukrajnai háború, az energiaválság és a magas infláció ellenére is.

Tizenkét évvel a pénzügyi válság kirobbanása után, két évvel a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború hat hónapja után Görögország továbbra is bízik abban, hogy a turisztikai szezon vége is olyan sikeres lesz, mint a nyár eddigi része és akár a 2019-es számokat is meghaladhatják majd a turistaérkezések és vendégéjszakaszámok. Görögország továbbra is nagy mértékben függ az utazási iparágtól: egy jó évben – mint amilyenek 2022 is látszik – a turizmus a GDP-jének több mint 20 százalékát adja.

 

Heti egymillió turista érkezik az országba

Vassilis Kikilias idegenforgalmi miniszter becslése szerint idén több látogatója lesz az országnak, mint a 2019-es rekordévben. A járvány előtti esztendőben Görögország 33 millió nyaralót fogadott, a turizmusból származó bevételei pedig elérték a 18,2 milliárd eurót. Az idei évre a Görög Nemzeti Bank mintegy 20 milliárd eurós bevételt prognosztizál.A számok egyelőre biztatónak tűnnek: augusztus eleje óta Kikilias szerint hetente közel egymillió turista érkezett repülővel Görögországba. Emellett több százezren utaznak autóval az ország északi részén fekvő Halkidikibe vagy Pieriába is, többségük a nyugat-balkáni országokból.

A június kiemelkedően jó hónap volt, ekkor Görögország összesen 3,5 millió külföldi látogatót fogadott. "Ha ez így megy szeptember közepéig, akkor túléljük a következő telet"  – mondta a Deutsche Wellének egy nagy tengerparti bár tulajdonosa Naxos szigetén. A Kikládok legnagyobb szigete 2022 júliusában majdnem annyi látogatót fogadott, mint a 2019-es rekordévben.

Az augusztusi számok pedig még a három évvel ezelőttihez képest is magasabbnak ígérkeznek. Jelenleg nem könnyű szabad szállást találni Görögországban, különösen az olyan turisztikai gócpontokban, mint Mykonos, Santorini, Korfu, Kos vagy Rodosz.

 

Legtöbben a brit és német turisták vannak

Ráadásul még az ukrajnai háború sem tudta elrontani a nyaralási kedvet. Ugyan az orosz turisták hiánya érezhető főleg Halkidiki és Kréta régió számára, de ellensúlyozták őket a más országokból érkező látogatók. 2022 augusztus közepéig a görögországi nyaralók többsége az Egyesült Királyságból érkezett, de majdnem ugyanennyien jöttek Németországból, őket pedig az olasz, francia, holland, svájci, osztrák és lengyel turisták követték.

gorogorszag_123rf

Jelenleg nem könnyű szabad szállást találni olyan turisztikai gócpontokban, mint Mykonos, Santorini, Korfu, Kos vagy Rodosz

Fotó: 123rf.com

A Bank of Greece adataiból az is kiderül, hogy 2022 júniusában 2019-hez képest mintegy 50 százalékkal nőtt az Egyesült Államokból érkező látogatók száma, ami kiváló hír a turisztikai ágazat számára, mivel az amerikaiak átlagosan több pénzt költenek, mint a más országokból érkező turisták.

 

Nincs káosz a reptereken, de a munkaerőhiány érezhető

Míg a számos európai ország repterein tapasztalható reptéri káosz nem volt jellemző Görögországra, addig a turisztikai szektor másik nagy területét, a szállodákat és éttermeket sújtó munkaerőhiány itt is megfigyelhető. A vendéglátóipari egységek és szállodák Görögországban sem tudtak elegendő személyzetet felvenni a nyári szezonra, annak ellenére, hogy az általános munkanélküliségi ráta meghaladta a 12 százalékot az országban. A Görög Idegenforgalmi Szövetség (INSETE) kiszámolta, hogy minden ötödik üres állás betöltetlen maradt, elsősorban azért, mert a potenciális alkalmazottak munka-, fizetési- és szálláskörülményei gyakran szörnyűek. Így sok görög a jobb fizetések reményében inkább külföldön dolgozik az ágazatban, a megkeresett pénzből pedig a telet is átvészelik, amikor a turisztikai iparban már nincs munka.