Görögországban voucherrel kell kompenzálni az utasokat

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. április 14. 11:57

Görögországban nem készpénzzel, hanem 18 hónapig érvényes voucherrel kell kompenzálni azokat, akik a koronavírus-járvány miatt lemondták utazásukat.

Görögországban kormányrendelet született arról, hogy a görög légitársaságok, komptársaságok és turisztikai vállalkozások (szállodák és utazási irodák) ne készpénzben, hanem 18 hónapon át felhasználható voucherek formájában térítsék vissza azoknak a foglalásoknak az ellenértékét, amelyeket a koronavírus-járvány miatt mondtak le az utazók – hívta fel a döntésre figyelmünket a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A most kihirdetett görög szabályozás az utasok érdekei mellett figyelembe veszi a turisztikai vállalkozások likviditási helyzetét is

Fotó: 123rf.com

A görög hivatalos közlönyben hétfőn jelent meg a rendelet, amelynek értelmében az utazók nem vesztik el a befizetett összeget, és később tudnak belőle utazni, ugyanakkor a törvényhozók figyelembe vették a tömeges lemondások miatt nehéz helyzetbe került görög turisztikai vállalkozások likviditási helyzetét is – számol be a fejleményekről a Greek Travel Pages portál.

A jogszabály azt is kimondja, hogy azoknak a vouchereknek az ellenértékét, amelyeket nem használnak fel az utazók 18 hónapon belül, teljes összegben vissza kell téríteni az időszak végén.

Repülőjegyek esetén a görög légitársaságok járataira korábban lefoglalt és február 25. és szeptember 30. között lemondott jegyekre vonatkozik a szabályozás. Ugyanez vonatkozik a kompjegyekre is, de ott október 31. a végső lemondási határidő,

Utazási irodák és szállodák esetében a voucher érvényes egyéni foglalások és csomagtúrák esetén is, szeptember 20-i lemondási határidővel.

A turisztikai vállalkozások kötelesek erről 30 napon belül értesíteni az utasokat. Amely cég ezt a határidőt elmulasztja, köteles készpénzben visszatéríteni az utazás árát.

Kapcsolódó cikkek