Grillázstorta és Rákóczi-túrós a múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2015. január 29. 12:24

A kortárs magyar cukrászatot bemutató sorozatot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum, és ezzel elkezdődött a kiemelkedő hazai cukrászmesterek munkájának archiválása.

A Cukrászmester magazin főszerkesztője, Vojtek Éva minden hónapban bemutat két mai kiváló szakembert. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének főtitkára, Selmeczi László és Kiss Imre múzeumigazgató részvételével zajló beszélgetéssorozatot archiválják a múzeum számára, hogy évtizedek múlva is képet kapjanak az akkori látogatók a magyar cukrászat mostani helyzetéről.

A szerdán indult rendezvénysorozat első szereplője a dombóvári Gábor Sándor volt, aki a hagyományos magyar cukrászsütemények mellett teszi le a voksát. Ugyanakkor újít is: díjnyertes alkotása a Magyar Rapszódia bonbon. Dombóvár a Rákóczi-túrós feltalálójának szűkebb pátriája: innen származott Rákóczi János, a legendás, sokszorosan kitüntetett séf és cukrász, akiről e túrós-baracklekváros remeket elnevezték.

Gábor Sándor filmre vette, hogyan készül a hamisítatlan Rákóczi-túrós, amely mára szinte hungarikum lett, hiszen a citromhéj kivételével minden kellék hazai, a morzsalékos túró pedig csak Magyarországon kapható.

Ezután Rimóczi László lajosmizsei grillázsmester mutatta be tudományát. A mákos, a szezámos és diós égetettcukor-remekeket meg is lehetett kóstolni. Ma ismét nagyon divatosak a grillázstorták, főleg esküvőkre, de más ünnepélyes alkalmakra is számosan rendelik – hangzott el.