GTM 2016: mosolygós vendéglátás Magdeburgban

Forrás: turizmus.com

 2016. április 18. 20:10

Április 17-20. között Magdeburg látja vendégül a 42. Germany Travel Martot, melyen 45 ország több mint 500 utaztatója és újságírója ismerkedik a 2017-es Luther év miatt különösen izgalmas Szász-Anhalt tartománnyal és Németország újdonságaival. Hazánkat 9 utazásszervező és 5 újságíró képviseli.

- Sok minden történt az elmúlt évben, és nem feltétlenül csak pozitív dolgok. De Németország változatlanul a tolerancia és a nyitottság jegyében hívja és várja a turistákat – fogalmazott nyitóbeszédében Petra Hedorfer, a DZT Német Turisztikai Hivatal vezérigazgatója.

Németország legnagyobb beutaztató vására évről évre kiváló platform arra, hogy az ország adottságai, új termékei, fejlesztései iránt érdeklődő utazásszervezők és újságírók tájékozódhassanak a legfrissebb trendekről és újdonságokról, melyekről ezúttal több mint 300 kiállító ad első kézből tájékoztatást a magdeburgi vásárközpontban. Az utaztatók azonban nemcsak információkkal, hanem rendszerint már konkrét megállapodásokkal és szerződésükkel a zsebükben térnek haza, vagyis a vásár haszna vitathatatlan.

 

A 240 ezer lakossal és évi 550 ezer vendégéjszakával büszkélkedő Magdeburgba április 16-tól érkeztek a delegációk a világ minden tájáról, a többen, 130 fő Ázsiából és Ausztráliából utazott Németországba, de Délkelet-Európából is 91, Amerikából és Izraelből 85, Észak-, Délnyugat- és Nyugat-Európából is külön-külön 60 feletti a létszám. Ahogyan az lenni szokott, ebben a néhány napban igyekeznek minél többet megmutatni az országból és a szűkebben vett vendéglátó helyszín adottságaiból, ez Magdeburg számára kiváló lehetőség imázsának erősítésére. Ezzel nagyon ügyesen éltek is: az április 17-i nyitóestén kreatív, tartalmas és jó hangulatú műsorral keltették azt az érzést a jelenlévőkben: „jó itt élni, ide tartozni”. Az esti fogadás kísérő programjai és az újságíróknak szervezett, a kerékpáros infrastruktúrát, az építészeti és technikai érdekességeket bemutató gyalogos és kerékpáros programok, vagy épp a közeli Dessau, Wittenberg és Quedligenburg látnivalói is hasonlóan pozitív érzéseket váltottak ki. Nagyon szimpatikus kezdeményezés az is, hogy a város 2015 ősze óta a lakosok körében is kampányt folytat, amelyben a mosolyra, a mosolygós vendéglátás fontosságára hívja fel a helyiek figyelmét. Összeállítottak egy „mosolygyűjteményt” is, mely gyakorlatilag sok vidám magdeburgi portréjából összeállított, mosolygós hölgyet ábrázoló plakát, mely óriásplakátként is üdvözli a GTM résztvevőit a városban.

Németországnak sikerül évről évre egyre jobb eredményeket produkálni: a meglévő jelentős küldőpiacok növekedése mellett mind nagyobb szeletet hasítanak ki az új, feltörekvő távoli piacok európai vendégéjszaka-számaiból is. 2015-ben csaknem 80 millió vendégéjszaka realizálódott az országban, ami 5,4 százalékos növekedést jelent – mutatta be a számokat Petra Hedorfer. Az ország az Európába érkező nemzetközi érkezéseket tekintve az 5., az európai utazókat tekintve pedig továbbra is a 2. legnépszerűbb országnak számít. A legtöbb éjszakát Spanyolország, Skandinávia, Nagy-Britannia és Hollandia hozta, de hazánk is rendre pozitívan teljesít, még ha csak 1-2 százalékos is a növekedés. Érdekes adat, hogy az online foglalások száma az európai piacon elérte már a 65 százalékot, a tengerentúlról pedig a 72 százalékot.

 

A turisztikai bevételek (a turisták költését és a szállodai bevételeket együttesen nézve) meghaladták a 280 milliárd eurót, a legtöbbet az USA, Svájc és Kína turistái hagyták az országban.

Részben a terror, a migránsválság és a rasszizmus támasztotta kihívások mellett Petra Hedorfer az idei évre a korábbinál visszafogottabb mértékű emelkedést vár, a növekedést 2016-ra 1 és 3 százalék közé prognosztizálja. A hosszútávú tervek szerint viszont 2030-ra szeretnék a vendégéjszakák számát tovább emelni, és elérni a 121 milliót.

Ahogy azt Németországtól megszokhattuk, a turizmusmarketingben is hosszabb távra terveznek, már zajlik a 2020-as év előkészítése is. 2017 Luther és a reformáció, 2018 a gasztronómia, 2019 a 100 éves Bauhaus, 2020 Beethoven születésének 250. évfordulója jegyében zajlik majd.