Gulyás Gergely: Tokaj-Hegyalja lehet az új Balaton-felvidék

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. október 02. 18:29

Néhány év múlva Tarcal és Tokaj-Hegyalja olyan szerepet fog betölteni a magyar életben, mint amilyent jelenleg a Balaton-felvidék – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Tarcalon szombaton, a község mintegy egymilliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztésének alapkőletételén.

Gulyás Gergely arról beszélt, Tokaj-Hegyalja más városai és falvai a rendszerváltoztatást követően "csiszolatlan gyémántok" voltak, az elmúlt évtized fejlesztései eredményeként egyre inkább megújulnak ezek a települések, köztük Tarcal élen jár ebben.

Óriási fejlődést mondhat magáénak ez a község az elmúlt években, ennek folytatásaként már megvannak a világos fejlesztési tervek, amelynek része többek között a Borutca megújulása is – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Butta László polgármester elhelyezi a tarcali Borutca alapkövét

Fotó: MTI / Vajda János

Gulyás Gergely emlékeztetett, Tarcal neve az Árpád-kortól napjainkig időre időre felbukkan a magyar történelemben, akár Hegyalja részeként, vagy saját jogán. Mindig meghatározó volt a térség életében a bor, az itt élő önérzetes, büszke nép pedig mindig kiállt önmagáért és a szabadságért, innen indult a Rákóczi-szabadságharcba torkolló felkelés és az 1849. év első jelentős harctéri győzelmét itt aratták a magyarok.

Butta László, a község polgármestere a beruházásról szólva elmondta, Tarcalon mintegy egymilliárd forintból újul meg a település központja, az infrastrukturális beruházás keretében az egykori mezőváros főutcája díszburkolatot kap és a századforduló polgári Magyarországának stílusában építik át. A projekt tizenhárom helyszínén újulnak meg az utak és a zöldfelületek, utcabútorokat helyeznek ki, parkolóhelyeket létesítenek, valamint felújítják a csapadékvízelvezető-hálózatot.

 

Szüreti napok Tokajban

Gulyás Gergely részt vett a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok szombati megnyitóján is Tokajban,  ahol azt mondta: Tokaj-Hegyalját természeti szépsége és az ehhez társuló, folyamatban lévő fejlesztések az ország turisztikai célpontjává és központjává tehetik.

Az eseményen Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy Tokaj és környékének kormányzati fejlesztési programja eredményeként Nyíregyházától Szerencsig lehet majd kerékpározni, megújul a tokaji városközpont, és egy négy évszakos libegőt is kialakítanak a városban.

A hagyományoknak megfelelően az eseményen a borvidék huszonhét településének vezetői jelképesen összeöntötték az általuk hozott egy kosár szőlőt, amiből jövő év tavaszára elkészül a "polgármesterek bora".