Városi sebhelyet gyógyít be Veszprém új rendezvénytere, megnyílt a Gyárkert

Forrás: turizmus.com

 2023. május 05. 20:28

Megnyitotta kapuit Veszprémben a Gyárkert KultúrPark. Az új rendezvény- és közösségi tér egy nemrég még elhagyatottan álló bútorgyár egykori telephelyén létesült.

Veszprém belvárosában több évtizeden keresztül hevert parlagon az a több mint kéthektáros terület, amely a bútorgyár korábbi telephelyeként működött, ám a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően pop-up rendezvénytérként és közparkként újranyitja kapuit. A „sebhelyként" emlegetett területet két éve, 2021-ben sikerült az önkormányzatnak megvásárolnia. Az egykori gyártelep az EKF fejlesztések közé került, a városrehabilitációs fejlesztések része lett: azóta az ipari épületek nagy részét és a közműhálózat is elbontották.

„Az idei egy fantasztikus év, soha vissza nem térő lehetőségekkel, többek között azzal, hogy világsztárok, népszerű zenekarok érkeznek Veszprémbe fellépni egy olyan területre, mely az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektnek köszönhetően került a város tulajdonába" – mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere a megnyitón."

A Gyárkert idén őszig az EKF évére és eseményeire koncentrálva pop-up rendezvénytérként várja a veszprémieket és az idelátogató turistákat, a következő négy hónapban ugyanis több mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont a felújított, új funkciókkal ellátott terület.

Csoportkép az Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozathoz csatlakozott 116 település polgármestereiről a 10,5 méteres élő növényekből készült installáció előtt

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A Gyárkert debütálásaként pénteken a Vad Fruttik ad koncertet, akiket szombaton a StereoMC's követ. Olyan sztár fellépők is érkeznek majd a későbbiekben, mint Iggy Pop, Paul Kalkbrenner és Steve Aoki, akiket az EKF jóvoltából igen kedvezményes áron lehet megnézni.

A Gyárkert ad helyszínt június 14. és 18. között az Európa Kulturális Fővárosa évad ötnapos FELEZŐ örömünnepnek. „A FELEZŐ minden estéjén nemzetközi sztárok lépnek fel a Gyárkert Kultúrpark színpadán, akiknek koncertjére a közönség ingyenesen jöhet majd" – mondta el Markovits Alíz, az EB2023 EKF vezérigazgatója.

Június 14-én, szerdán a brit énekes-dalszerző Tom Odell melankolikus zongoradallamai, június 15-én, csütörtökön a MEUTE hangszeres techno szerzeményei, június 16-án, pénteken a Morcheeba és Chat Faker, június 17-én, szombaton a Lost Frequencies, június 18-án, vasárnap pedig Közép-Európa legnagyobb rock bandája, a CityRocks tölti majd meg zenével a teret. A helyszín befogadóképessége miatt az ingyenes koncertekre előzetes regisztrációval lehet belépni, ami május 15-én indul.

A Gyárkert KultúrParkban központi látványeleme a Hello Wood építészcsapat által tervezett és épített Közösségek Kertje, a Veszprém-Balaton régió kultúráját hirdető művészeti alkotás, ami az EKF programban részt vevő települések összefogását szimbolizálja 116 különböző, egyedi tervezésű növényládával.

A Gyárkert Kultúrpark rendezvénytér az átadás napján

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédében többek között kiemelte, a Gyárkert KultúrPark is bizonyíték arra, hogy az Európa kulturális fővárosa programsorozat mindig többet jelentett, mint egyszerű kulturális műsorok megrendezését.

A Gyárkert KultúPark a hétvégi rendezvények mellett hétköznapokon és október után közösségi parkként funkcionál majd: az elkerített terület kapui nyitva lesznek, hogy bárki igénybe tudja venni például az itt lévő játszóeszközöket, parkinfrastruktúrát.