Gyékényesen ért véget az idei nyíltvízi úszóbajnokság

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 23. 11:48

Gyékényesen ért véget az idei Open Water Tournament – a nyíltvízi úszóbajnokság harmadik, egyben utolsó fordulóján háromszáz sportember teljesítette a távokat.

Szombaton megtartották a 2021-es Open Water Tournament (OWT) harmadik, egyben utolsó futamát: a gyékényesi búvártóba háromszáz profi és amatőr úszó csobbant bele. A három és kilenc kilométeres távokat biztonságos körülmények között teljesítették a sportolók: 20 fő vízimentő, nyolc mentőhajó és egy tucat SUP-os figyelte az indulók minden mozdulatát. A startnál Verrasztó Evelyn és testvére, Verrasztó Dávid úszóbajnokok buzdították az indulókat.

A somogyi versennyel véget ért a 2021-es nyíltvízi úszóbajnokság, amelyet a Budapest Urban Games-t 2014-ben életre hívó csapat indított útjára azzal a céllal, hogy összekösse a turizmust a nyíltvízi úszással, és professzionális körülményeket biztosítson – nemcsak profiknak.

A nyíltvízi úszóbajnokság harmadik fordulóján háromszázan indultak

Fotó: astoriaagency.com

„Idén nyáron három, nagyon különböző helyszínen és környezetben nyújtottunk lehetőséget a közösségi sportok és a vadvízi úszás szerelmeseinek: a balatoni öbölátúszás és a paksi Duna-átúszás után a szédítő mélységű gyékényesi búvártó várta a sportolókat” – mondta el Mezős Balázs főszervező. Kiemelte: a sportértéken túl a bajnokság fontos célja volt, hogy minél többen fedezhessék fel Magyarország páratlan természeti értékeit. „Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az úszóktól, különösen Gyékényes esetében – a kristálytiszta tavat csak kevesen ismerik. Öröm azt látni, hogy kialakult egy összetartó közösség a futamok során, és egyre több amatőr vállalkozik a nyíltvízi megmérettetésekre. Az idei bajnokságtól most búcsúzunk, de nem állunk meg: 2022-ben visszatér az OWT!” – tette hozzá Mezős Balázs.

Gyékényesen az is kiderült, hogy kik lettek a 2021-es szezon abszolút férfi és női győztesei a három verseny és a legjobb összesített időeredmények alapján. Rövid távon: Szóka Júlia és Dányi József; hosszú távon: Rhone Emma és Zima Péter.