Gyerekbarát történelmi látnivalók Máltán

Forrás: turizmus.com

 2020. november 18. 13:03

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal csokorba gyűjtötte Málta „7 csodáját” – a legfontosabb máltai örökségi helyszíneket –, abban a reményben, hogy minél több kisgyermekes családot inspiráljon Málta különleges történelmi helyszíneinek, múzeumainak szórakoztató felfedezésére.

A legtöbb máltai múzeumba az 5 éves vagy annál fiatalabb gyermekek számára ingyenes a belépés, és az idősebb gyermekek számára kedvezményes díjakat biztosítanak. A legtöbb helyen már a gyerekek igényeihez igazodva, sokkal szórakoztatóbb, interaktív, látványos formában lehet a kiállított tárgyakat, műemlékeket megismerni.

Mnajdra őskori templomromja

Fotó: Heritage Malta

1.     Neolitikus templomok

A máltai szigetek körül rengeteg őskori templomrom található, és ebből hat szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Ezek: Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Skorba, Ta ’Ħaġrat és Tarxien. Bár szerkezetük hasonló, mégis nagyon egyedi építészeti remekművek, különösen, ha figyelembe vesszük az építők számára anno rendelkezésre álló korlátozott erőforrásokat. Miben különböznek az egyes templomok a másiktól?

• Ħaġar Qim & Mnajdra: ez a két templom mindössze 500 méterre van egymástól (közös a belépőjegy), utóbbi építészeti különlegessége leginkább napfordulók és napéjegyenlőségek idején látható. A környék elég kopár, leszámítva a Ħamrija őrtornyot, amely Fifla-szigetre néz.

  • Ġgantija: ezek a világ legrégebbi ember alkotta, szabadon álló műemlékei, amelyek i.e. 3600-3200 között épültek, és idősebbek, mint Stonehenge vagy akár a gízai piramisok.
  • A Tarxien a templomépítés fiatalabb változata, i.e. 3250-ből.
  • Skorba jelentősége inkább a maradványokban található, mint magában az épületben. A templomban talált szénrészlet i.e. 4800-ra datálható.
  • A Ta ’Ħagrat templomok mindössze 1 km-re találhatók Skorbától. A helyszínen egy őskori falut találtak.

Tipp: A helyszínek a legtöbb esetben babakocsival is megközelíthetők, bár kissé rögös lehet az út a templomok közelében.

2. St. John's Co-Cathedral

Eredetileg a Szent János Rend temploma volt, és jelenleg a Máltai Római Katolikus Egyházmegye székhelye. Mint katedrális, ezen tituluson a régebbi mdinai Szent Pál-székesegyházzal osztozik. A társszékesegyházat a híres máltai építész, Ġilormu Cassar tervezte, aki Valletta város vezető építésze volt. Málta leghíresebb műalkotásainak, Caravaggio két remekművének – Szent János lefejezése, Szent Jeromos – is otthont ad.

Érdekességek a katedrálisról: A templom padozatában 375 lovag és rendi tiszt sírja található. A külső erkélyről jelentették be az újonnan megválasztott nagymesterek nevét.

A „sötétség barlangja” kivilágítva

Fotó: Heritage Malta

3. Għar Dalam

A „sötétség barlangja” Málta egyetlen olyan barlangja, ahol fosszilis állatok lerakódásait fedezték fel, így ez a legfontosabb paleontológiai helyszín a szigeteken. A 144 méter mély barlangban ősi és kihalt állatok csontjai, illetve maradványai találhatók az utolsó jégkorszakból, köztük megtalálhatók törpeelefántok, víziló, szarvasok és medvék.

Érdekes tény: A legmélyebb réteg körülbelül 500 ezer éves, a legifjabb, amely a sziget első emberi maradványait tartalmazza, 7 400 éves.

4. Sacra Infermeria

A Sacra Infermeria a 18. századig Európa egyik vezető kórháza volt. A Szent János rend a 16. században építette, 1920-ig kórházként működött. Egyszerre akár 2500 beteget tudott elszállásolni és két gyógyszertárral rendelkezett. Máltai és külföldi betegeket egyaránt fogadott, és szállást biztosított a Szentföldre utazó zarándokoknak. A Sacra Infermeria Valletta déli részén található, és az egyik legnépszerűbb hely Vallettában.

Érdekes tény: A pinceszinten miniatűr korház kiállítás mutatja be a johannita kórház működését, ahol ezüst eszközöket használtak – biztosítva a fertőtlenítést – függetlenül a beteg társadalmi státuszától.

5. St. Angelo erőd

Máltát sokszor erődszigetként is emlegetik, nevezetesen a sziget körüli található számos erőd miatt. A St. Angelo erőd a késő középkortól kezdve kastély volt, bárki, aki az elmúlt 1000 évben megszerezte az irányítást ezen a területen, uralkodhatott a máltai szigeteken, mivel ez a Nagy Kikötő feletti irányítást jelentette. Nagyon fontos szerepet játszott az 1565-ös Málta nagy ostromában.

Érdekes tény: A Szent János Rend a meglévő szerkezetet erőddé emelte, így az erőd 1530-ban a nagymester székhelye lett. A St Angelo-erőd fontos szerepet játszott a második világháború légitámadásai során is.

Tipp: A Grand Harbourre és környékére a legjobb kilátás az erőd lépcsőiről nyílik. Ezért érdemes babahordozót használni a kényelmes mozgáshoz.

St. Angelo erőd

Fotó: Heritage Malta

6. Inkvizítori palota

A palota egyedülálló építészeti gyöngyszem, csupán kőhajításnyira van a St. Angelo erődtől, így legjobb a kettőt egyszerre, egy Birgu-kirándulás alkalmával felkeresni. Az inkvizítor a Szentszék nagykövete és közvetlen képviselője volt. Célja az volt, hogy a katolikusoktól elvárt, helyes viselkedést és meggyőződést kikényszerítse akár kínzásokkal, ahol szükséges volt.

Érdekes tény: A máltai inkvizítorokból többen bíborosokká váltak, és kettőt közülük később pápává is választottak.

7. Ħal Saflieni Hypogeum

A hypogeum görögül szó szerint ezt jelenti: „a föld alatt”. A Ħal Saflieni hypogeum, amely szintén a világörökség része, a neolitikum korában épült föld alatti temetkezési hely, és körülbelül 7 000 ember maradványait tartalmazza három szinten, i.e. 4000 és i.e. 2500 közötti időszakból. Néhány kamrát úgy tűnik, hogy a föld fölött található híres megalitikus templomok utánzásával vágtak ki, más kamrák vörös okkert, ásványi pigmentet tartalmaznak, mely az egyetlen őskori falfestmény a máltai szigeteken.

Érdekes tény: Ez a föld alatti „labirintus” az egyetlen ismert Európában ebből az időszakból, építészeti minőségével és figyelemreméltóan jól megőrzött állapotával.

Tipp: Célszerű a belépőjegyeket előre online lefoglalni, mivel a látogatók száma korlátozott, és a vezetett túrák általában hetekkel korábban teljesen betelnek. A Tarxien templomok a közelben vannak, így jól kombinálható a kettő.