Gyermekmentési pontot adtak át Balatonlellén

Forrás: turizmus.com

 2022. június 09. 11:02

Gyermekmentési pontot adtak át Balatonlellén, a 140 négyzetméter alapterületű bázis a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében a helyi önkormányzat, cégek és magánemberek támogatásával épült meg. Ehhez hasonló létesítmény nincs máshol az országban.

Az MGYA a mentőszolgálattal közösen 15 éve üzemeltet nyaranta gyermek-mentőorvosi kocsit a Balaton déli partján.

Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke a szerdai átadáson elmondta, a 140 négyzetméteres alapterületű új bázis megépítése 75 millió forintjába került az alapítványnak, amit egyszázalékos felajánlásokból, valamint cégek és csaknem ezer magánember adományaiból fedezett. Az új bázis fedett mentőbeállóval, autótöltési lehetőséggel, mosóval, raktárral is ellátott. Az ambuláns ellátásra érkezőknek rendelkezésre áll egy gyermekbarát vizsgálóhelyiség. A munkaidejükön túl itt szolgáló személyzet számára pihenőszobákat, a családtagjaik részére pedig vendégszobát is kialakítottak, hogy minél többet lehessenek együtt – – tudósított az MTI.

Az új gyermekmentési pont a balatonlellei mentőállomás részeként működik. A tó déli partján korábban nem volt gyermekmentés, és kellő közelségben sem található gyermekgyógyászati klinika – indokolta a bázis szükségességét Gesztes Éva. Az északi parton alacsonyabbak az esetszámok, ott egyelőre nem tervezik hasonló gyermekmentő pont kialakítását, igaz forrásuk sem lenne rá – tette hozzá.

„Eddig egy, az önkormányzat által felajánlott, a Napfény Strand és Élményfürdő melletti helyiségben rendeztük be bázisunkat. Idén nyártól viszont már egy saját – elsősorban vállalkozói támogatásnak köszönhető – gyermekmentő pontról startolhatnak el az élénk színű és a felnőtt mentőkénél élesebb hangú mentőautóink – mondta lapunknak  a Magyar Gyermekmentő Alapítvány orvos elnöke. Gesztes Évától megtudtuk: szünidő kezdetétől augusztus végéig 30 gyermekorvos, illetve gyermekmentő-ápoló vállalkozik szolgálatra, egy részük a családjával jön, és így összeköthetik a munkát és a családi nyaralást.

A balatonlellei gyermekmentési pont orvosi pihenőszobája

Fotó: MTI / Varga György

Egyaránt ellátják a Balatonnál nyaraló hazai és külföldi családok gyerekeit, elsődleges allergiás tünetek és strandi,  vízparti, játszótéri sérülésekkel kapcsolatos panaszok miatt, de a felnőttek gyors ellátásába is  besegítenek, míg meg nem érkezik az ellátásukat szolgáló mentőautó. Gyakori, hogy a nagy forgalmú M7-es autópálya dél-balatoni szakaszán történt balesetekhez is kapnak riasztást az Országos Mentőszolgálattól

Kérdésünkre, hogy a külföldi gyerekek szakszerű ellátásához a szolgálat dolgozói rendelkeznek-e nyelvismerettel, Gesztes Éva elmondta, többségük jól beszél németül vagy angolul. És rendelkezésükre áll egy olyan piktogramos térkép is, amelyen az orvosi segítségre szoruló külföldiek megjelölhetik fájdalmaik helyét.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI kérdéseire elmondta, hogy a munkájukat két alapítvány segíti, az egyik a MGYA, a másik a Szent Márton Alapítvány. Az együttműködésben az alapítványok biztosítják az esetkocsikat, a szükséges speciális felszereléseket, illetve Balatonlellén a gyermekmentési pontot, míg a mentőszolgálat finanszírozza az ott szolgálatot teljesítők bérét, és mentésirányítási központjából riasztják őket.

a szünidő kezdetétől augusztus végéig végzi szolgálatát