Gyógyhellyé minősítették a szentesi gyógyfürdőt és környékét

Forrás: turizmus.com

 2022. július 18. 15:48

Gyógyhely minősítést kapott a szentesi gyógyfürdő és környéke. Az országban mindössze negyven hely viselheti a címet. A gyógyhellyé minősítés rangot ad a településnek, hatékonyabban érvényesülhet az egészségturizmus piacán, és gazdagabb a pályázati lehetőségek sora is.

A város még 2016-ban állt a szentesi kórház azon ötlete mellé, hogy Szentest vagy annak egy kijelölt részét gyógyhelyként tartsák számon.

A fürdőnek számtalan időigényes folyamaton kellett végighaladnia, ilyen például a zajszint négy évszakos mérése, vagy a szabályozási terv módosítása – mondta a szentesi önkormányzat műszaki irodájának vezetője, Labádi-Fébert Andrea delmagyar.hu oldalnak.

A szentesi gyógyfürdő területén hat eltérő hőmérsékletű medence működik

Fotó: szentes.hu

A gyógyhelyminősítést azon települések képviselő-testületei kezdeményezhetik, ahol valamilyen természetes gyógytényező található. Ez lehet egy klimatikusan különleges hely, netán gyógygáz feltörés vagy gyógybarlang, gyógyvíz. De további követelmény például a környezeti és intézményi feltétel. Ez azt jelenti, hogy megfelelő háttérrel gyógyfürdő, -szálló működjön nyugalmat adó zajszinttel, tiszta levegővel és rendezett zöldfelületekkel.A török fürdőkre emlékeztető szentesi gyógyfürdő 1962-ben épült Dávid Károly tervei alapján. Területén hat, eltérő hőmérsékletű medence működik. Az intézményben sok egyéb mellett olyan betegségek kezelhetők, mint anyagcserezavar, a csontrendszer betegségei, emésztőrendszeri, epebántalmak, mozgásszervi problémák, reuma, súlyfelesleg, testi, szellemi kimerültség, változáskori tünetcsoport.

Mint a lap írja, az első gyógyhelyminősítést még 1935-ben kapta meg Miskolc-Lillafüred, Eger csak jóval később, 1954-ben. 2019-ben és 2020-ban nem minősítettek új helyet, tavaly pedig Tamási szerezte meg a címet.