Gyógyhely lett Egerszalók

Forrás: turizmus.com

 2016. október 27. 15:54

Egerszalók október 25. óta hivatalosan is gyógyhely, miután megkapta az ÁNTSZ OTH minősítő határozatát.

"A gyógyhely egy olyan különleges területet, ahol legalább egyféle elismert természetes gyógytényező található, ami  lehet természetes ásványvíz, természetes gyógyvíz, természetes gyógyiszap, gyógyklíma, gyógybarlang, vagy gyógyhatásra utaló egyéb gyógytényező. A gyógyhelyeken a természetes gyógytényező igénybevételének gyógyintézményi feltételei biztosítottak, azaz rendelkeznek gyógyfürdővel vagy gyógykórházzal, esetleg gyógyszállodával.  Ezen felül a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek is adottak a pihenés infrastruktúrájának kiépítettsége mellett.”


A minősített gyógyhely területe a Sódomb és környéke, a gyógyfürdőt körbeölelő terület. A minősítés során, a helyi gyógytényező mellett vizsgálták a megfelelő infrastruktúrát, a védett területre előírt levegőtisztasági értéket,-a zajszintet, valamint a zöldterületek meglétét és minőségét is.

A gyógyhely cím elnyerése komoly presztízs, egyfajta minőségi garanciát jelent, Egerszalók 27.-ként kerülhetett fel a gyógyhelyek közé az országos törzskönyvi nyilvántartása alapján.

A minősítés megszerzésével a település egyfajta minőségi garanciát biztosít az ideérkező vendégeknek, hogy nem csak a gyógyvíz összetételét, hanem a környezeti tényezőket tekintve is Magyarországon a legjobbak közé tartozik. A település számára a gyógyhellyé minősítés mind marketing, mind pályázati szempontból előny, hiszen több hazai illetve uniós pályázat előtérbe helyezi a gyógyhelyeken megvalósuló fejlesztéseket.

 

Pozitív hatás a turizmusra

Egerszalók a KSH adatai alapján 2015-ben a legnépszerűbb települések listáján a 20. helyet szerezte meg a vendégéjszakák tekintetében. A belföldi vendégek körében pedig a 17. legnépszerűbb úti célnak számított. Az idei év előzetes adatai alapján is elmondható, hogy a növekedés tovább folytatódik, a gyógyhellyé minősítés biztosan tovább fogja növelni az érdeklődést. Ráadásul a 2000 főnél kisebb lélekszámú Egerszalókon több négycsillagos szálloda is található, de számos panzió, apartmanház és falusi vendégház is rendelkezésére áll.