Gyógyszállóvá alakítanák a parádsasvári üveggyárat

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 17. 09:24

Ősjuhar sétány és modern játszótér: ezek a legújabb turisztikai fejlesztések Parádsasváron, amelyeket október végén adnak át. A településnek további komoly tervei is vannak.

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 50 millió forint pályázati támogatást nyert el turisztikai beruházásokra.

Holló Henrik, a négyszáz lakosú észak-mátrai település polgármestere arról tájékoztatta a turizmus.com-ot, hogy az egykori mátrai ősjuharokról elnevezett sétányt és játszóteret alakítanak ki.

A fejlesztési projektet újabb pályázati támogatással szeretnék folytatni, amikor a Tarna patak mellett, új sétányt építenek pihenőhelyekkel, padokkal. Ezt a családoknak, a kisgyerekeknek, a mozgáskorlátozottaknak tervezik. A leendő sétány Parádsasváron, az egykori üveggyár épületéig ér majd el.

Parádsasvár központja vendégházakkal

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Az elmúlt években a falu önkormányzata erőteljesen felkarolta a turizmus fejlesztését. Korszerűsítették az infrastruktúrát és mintegy félezer szálláshelyet alakítottak ki. Ezek között találni az egykori Károlyi-kastélyt, amely a település ékköve és ma ötcsillagos hotelként üzemel. Emellett panziók és a magánszálláshelyek közül is válogathatnak a turisták.

A településen az utóbbi időszakban a síeléstől a szánkózáson át a kerékpáros és a bakancsos túrázásig megteremtették a négy évszakos turizmus feltételeit. Parádsasvárról kitáblázott útvonal vezet Galyatetőre és Kékestetőre, illetve más mátrai csúcsokra is.

Az egykori Károlyi-kastély ma hotelként üzemel

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A következő években a település fő célja, hogy olyan befektetőt találjon, akinek a közreműködésével megújíthatják az egykori híres üveggyár épületét, ahol gyógyszállót szeretnének nyitni. Tervük, hogy a pihenés mellett rendszeres orvosi ellátást biztosítsanak majd nemcsak a vendégeknek, hanem a helybeli lakosoknak is. Emellett a hotel környezetét komfortosítva közösségi tereket alakítanak ki.

Az értékes üvegeket bemutató Kristály Galéria

Fotó: Mentusz Károly

Parádsasvár ma már egyre népszerűbb üdülőfalu a turisták körében. Évente több százan látogatják a valamikori üveggyár termékeit bemutató Kristály Galériát, vagy a parádi gyógyvíz központjaként szolgáló díszes pagoda épületet, amelyet Ybl Miklós tervezett. Azt szeretnék, ha a faluba érkezők a bővülő látványosságokat megismerve még több vendégéjszakát töltenének el.