Gyógyulás és megelőzés a víz erejével

Forrás: turizmus.com

 2018. február 21. 12:16

Magyarország első Európában a mozgásszervi megbetegedések tekintetében, szerencsére megelőzésre és a gyógyulásra kiváló lehetőség a gyógyvíz.

Szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarország első Európában a mozgásszervi megbetegedések tekintetében. A kopásos gerinc és ízületi betegségek mellett az ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek és az állandó fájdalomérzet jelentik a legnagyobb problémát. A fájdalmat és az állapotromlást azonban nem muszáj tétlenül tűrni. A megelőzésre és a gyógyulásra is kiváló lehetőség a gyógyvíz - hívja fel a figyelmet a Magyar Fürdőszövetség.

Orvosi vizsgálatok bizonyították, hogy a gyógyvizekkel és termálvizekkel végzett kezeléseknek kedvező hatásai vannak a mozgásszervi betegségekre. A kezelések típusát, mennyiségét, a gyógyvíz hőmérsékletét és a gyógyvízben tartózkodás idejét a szakorvos rendeli el. Ne érjen senkit váratlanul a kúra 4-8. napján jelentkező fáradékonyság, bágyadtság, sőt az ízületi fájdalmak fokozódása, mely a fürdőreakció megnyilvánulása, ez rövid időn belül spontán elmúlik.

Egy hely a gyógyulásra: a martfűi fürdő

Fotó: Fürdőszövetség

A háziorvosi beutaló birtokában a következő szakrendeléseken juthatunk fürdőbeutalóhoz: reumatológia, fizioterápia, ortopédia, mozgásszervi rehabilitációs szakrendelés, egyes esetekben traumatológia, továbbá  fürdőorvosi tanácsadás. A hatályban lévő jogszabály szerint évente két kúra vehető igénybe társadalombiztosítási finanszírozás mellett.

Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy területének 80%-a alatt található gyógyvíz, illetve termálvíz. Ezzel az adattal világviszonylatban az előkelő 5. helyen állunk, Japán, Izland, Olaszország, és Franciaország után, tehát bátran válogathatunk, ha komplex fürdőgyógyászati ellátásra van szükségünk.