Győr szállodai befektetőkre vár

Forrás: turizmus.com

 2016. július 11. 15:52

Győrt korábban sokáig egynapos városnak titulálták, ám erre rácáfolnak a tavalyi adatok, miszerint 360 ezernél is több vendégéjszakát regisztráltak a vizek városában – hallottuk Domanyik Esztertől, a városmarketing és programszervezési főosztály vezetőjétől.

Nemcsak a látogatók száma ad okot örvendezésre, hanem az is, hogy nőtt az átlagos tartózkodási idő. A 130 ezer lakosú város felvirágzásának korszakát éli, olyannyira, hogy szállodai befektetőkre vár. A kiemelkedő sportéletéről híres település már készül a jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiára, és egymást érik a kongresszusok. A város büszkesége, a hatalmas Audi komplexum mellett több más üzem is itt működik, ám Győr nem csupán ipari város, de élvezi a vállalkozások létéből fakadó jelentős üzleti turizmust, amely több négycsillagos hotel létét is megkívánja – amint azt Jakab Petra, az önkormányzat idegenforgalmi referense is hangsúlyozta.

Pályáznak a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, így várhatóan tovább fog gazdagodni a most is színvonalas kulturális élet.  A város számos hazai és nemzetközi nagy sportversenynek adott otthont a közelmúltban.

 

Jóllehet, ma még sok a tennivaló azon a téren, hogy az itt élők tényleg élvezzék a három itt találkozó folyó lehetőségeit, hogy kulturált körülmények között strandolhassanak, több partszakaszon. Ezért is tervezik, hogy megújuló vízpontokat és strandokat alakítanak ki.

Győrben nincs TDM, hanem a városi önkormányzat egyik osztálya látja el a turisztikai összefogásból adódó teendőket. De úgy látszik, bevált ez a rendszer, amit nemcsak a vendégéjszakák növekvő száma bizonyít, hanem az is, hogy tervezik a turisztikai információs táblacserét, az Eurovelo6 kerékpáros útvonal fejlesztését. Máris népszerűek a városfelfedező játékok, és gazdag a kulturális rendezvénynaptár.

Mindezt a Látogatóközpontban hallhattuk, amelyre méltán lehet büszke Győr. Szalai Andrea, a Látogatóközpont vezetője mutatta be a kétszintes modern, tágas, elegáns épületet, ahol a programajánlóktól a szuvenír üzletig minden megtalálható, amire a turistáknak szüksége van.

A város ma már igazi gasztro-élményekkel is kecsegtet: a La Mareda az egyik legszínvonalasabb vidéki étterem, amelynek séfje sok évnyi külföldi tapasztalat után sikeresen vezeti a konyhát. Kézműves termékekkel, helyi sikeres borászatokkal és világszintű torta- és karamell szalonnal is büszkélkedhet ma már Győr, ezekről idáig keveset hallhattunk, de pár éve jótékonyan színesítik az itteni attrakciók palettáját.