Győrben lobban fel itthon először az olimpiai láng

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. április 02. 13:52

Szerencsés város Győr: nem csak olimpikon polgármesterrel büszkélkedhet, Magyarország történetében először itt fog fellobbanni az olimpiai láng. A júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) hozadéka már most jól látható.
„Megkezdődött a visszaszámlálás: nyáron 50 ország mintegy 3600 sportolója méri össze tudását nálunk. Európa figyelme Győrre szegeződik, ezért a legjobb tudásunk szerint készülünk. Nagy erővel folynak az építkezések, a szervezési feladatok, az önkéntesek felkészítése, hamarosan ellátogatnak hozzánk a nemzetek csapatainak vezetői is, tehát van még tennivaló bőven" – sorolja a hátralévő feladatokat Borkai Zsolt városatya, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. „Fontos, hogy az ide érkezők – sportolók, sportszakemberek vagy turisták – jó hírét vigyék Győrnek, s ezáltal az egész országnak" – fűzte hozzá a polgármester.

 

Fejlesztések 30 milliárdért

Az EYOF-hoz köthetően 30 milliárd forint értékű beruházás valósult meg eddig önkormányzati, állami és uniós forrásból, s ezek a fejlesztések hosszú távon a győrieket szolgálják. Borkai Zsolt szerint minden munkálattal elkészülnek a május 31-i határidőre.

Az Audi Arénában lesznek a kézilabda-mérkőzések

Fotó: EYOF Győr2017

Két helyszínen alakítják ki az olimpiai falut: 2800 főt szállásolnak majd el a Széchenyi István Egyetem kollégiumában, amelynek négy épületéből az egyik újonnan épül, az 1200 személy befogadására alkalmas egykori olajgyári lakópark lesz a másik helyszín, amelyet az EYOF után lakásokként értékesítenek.

A megnyitó ünnepségnek az újjáépített ETO-Park stadion ad otthont, a versenyek pedig öt fő helyszínen zajlanak majd: a Radnóti utcai, nyolc hektáron elterülő vadonatúj sportközpont négy sportágat fogad be, az Audi Arénában lesznek a kézilabda-mérkőzések, míg a májusig megújuló egyetemi sportcsarnokokban a kosár- és röplabdacsapatoknak szurkolhatunk.

A Radnóti utcai új sportközpont

Fotó: EYOF Győr2017

A tavaly átadott, 1200 férőhelyes Aqua Sportközpont az úszó-, a püspökerdei holtágnál elterülő Aranypart pedig a kajak-kenu versenyek helyszíne lesz. A kerékpárversenyzők teljesen új aszfaltborításon tekerhetnek a Győrt keletről elkerülő újonnan épített autópálya-szakaszon. A pályát – mely később az Audi gyárait szolgálja ki – tavasztól tesztversenyekkel avatják.

Az eseményre több tízezer hazai és külföldi vendég, turista, szurkoló érkezését várják. Az EYOF hivatalos, angol és magyar nyelvű honlapján (www.gyor2017.hu) hamarosan elérhető lesz a szállásajánló, mely Győr 100 km-es körzetében tájékoztat a szálláslehetőségekről.

 

Több mint egy sportverseny

Borkai Zsolt kitért a szervezésre is, amely valamennyi szemlebizottsági látogatáskor pozitív vissz­hangra talált. A szervezők még arra is gondoltak, hogy új tantárgy formájában népszerűsítsék a rendezvényt, és tájékoztassák a fiatalokat a győri Széchenyi István Egyetemen az EYOF szervezésének elméleti és gyakorlati tudnivalóiról. Sikertörténetnek könyveli el, hogy több mint 2350-en jelentkezett önkéntesnek, ami nagy merítési lehetőség a tervezett 1500 pozíció betöltéséhez.

Az EYOF kabalaállata, Hugoo kakas a Széchenyi István Egyetemen

Fotó: EYOF Győr2017

De az EYOF nem csak egy sportesemény: időtartama (július 23–29.) alatt a Dunakapu téren a magyar kultúra és gasztronómia értékeit bemutató programokat is szerveznek majd, ahol a májusban induló olimpia lángfutásban részt vevő városok és a főváros is bemutatkoznak.

Az EYOF után a dinamikusan fejlődő város egy percre sem pihen meg, máris az új célra fókuszálnak: elnyerni a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, s a városatya úgy ítéli meg, hogy erre Győr nagy eséllyel pályázhat.