Gyorsítják a Kálnoky-kastélyok felújítását

Forrás: turizmus.com

 2018. március 13. 09:51

Az erdélyi Kálnoky-család alapítványa még tavasszal hozzájut a 843 millió forintos támogatáshoz – derül ki a Magyar Közlönyből.

A Kálnoky-családnak a romániai Sepsiköröspatakon és Miklósváron is van egy kastélya, amelyekről a kilencvenes évek végén Németországból visszatelepült Kálnoky Tibor kezdett el gondoskodni.

Az erdővidéki Miklósvár nevezetes műemléke a 17. századi, reneszánsz stílusban épült Kálnoky-kastély, amelyet 1780-ban és 1830-ban klasszicista stílusban átalakítottak.

A felújított miklósvári Kálnoky-kastély

Fotó: turizmus.com

A napjainkban látható sepsikőröspataki kastélyt eredetileg későreneszánsz stílusban építették az 1600-as években, a mai homlokzatát a XIX. század végén alakították ki.

A miklósvári műemléket a baróti önkormányzat 2004-ben 49 évre haszonbérbe adta a Kálnoky Alapítványnak, amely most a magyar kormánytól kap támogatást a felújítás és szálláshelybővítés folytatására. Egy decemberi kormányhatározat augusztus végéig ütemezte volna a pénz átadását, a mostani kormányhatározat viszont az összeg azonnali elkülönítését, és legfeljebb 45 napon belüli átutalását írja elő a turisztikai célú beruházásokra.