Okosfóliák védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban

Forrás: MTI

 2024. január 29. 12:00

Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védik a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításban szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban.

Mint a kastély közleményben írták, az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3-4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat, ezért egészen 2025. január 5-ig tekinthető meg a tárlat.

A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével láthatók. A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre.

Gyulán, az országban elsőként okosfóliát alkalmaznak Munkácsy nagy értékű grafikáinak védelmére

Fotó: Facebook

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák – idézik Temesváry Jánost, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetőjét.

A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyet – közölték.

Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát.

A kiállításon más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők:

a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát – fogalmaz a közlemény.

A tárlat nemrég egészült ki két újabb, mostanáig restauráció alatt álló képpel: a két tanulmány 1869-ben készült a Siralomház című festményhez. Munkácsy Mihály a Siralomházat fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásához festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.