Gyula egymilliárd, Szarvas 730 millió forintot nyert el turizmusfejlesztésre

Forrás: MTI

 2021. április 14. 10:03

A gyulai önkormányzat egymilliárd, Szarvas városa pedig 730 millió forint támogatást nyert el turizmusfejlesztésre az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból (TOP) – tájékoztatott közleményben a Békés Megyei Önkormányzat.

Azt írták, Szarvason a Kacsa-tó környékén valósulhatnak meg ökoturisztikai beruházások, Gyulán pedig a 19. századi polgári lakóházat, az úgynevezett Ladics-házat és a mellette lévő, 1840 óta működő Százéves cukrászdát fejlesztik. A békési fürdővárosban az összegből megépül a Nagyváradi úti kerékpárút is az aktív turisztikai fejlesztések részeként.

Az uniós TOP-keret 2014–2020 között Békés megye számára eredetileg 58 milliárd forintot tartalmazott, ám a viharsarki települések – a megyeszékhely Békéscsabát nem számítva – több mint ötszáz pályázatot nyertek meg. Még nem zárult le valamennyi beadott pályázat elbírálása, így a megyei önkormányzat számításai szerint 80 milliárd forint körül zárhatják a hétéves uniós költségvetési ciklust.

Gyula egymilliárdos támogatást nyert el turizmusfejlesztésre

Fotó: mtu.gov.hu/keptar

A TOP-program egyik célja a gazdaság fejlesztését szolgáló beruházások támogatása volt, amelyek adóbevételeket teremtenek, új munkahelyeket hoznak létre vagy a meglévők megtartását segítik elő. Békésben a tavalyi év végéig 21 ipari park és 6 inkubátorház épült, megvalósult 21 turisztikai és 41 piacfejlesztés.

A másik cél az életminőség javítása, a környezet- és klímavédelem volt. Ennek keretében fejlesztettek 33 szociális intézményt, 131 önkormányzati tulajdonú épületet energetikailag újítottak fel, 86 óvodai, bölcsődei beruházás és 34 egészségügyi fejlesztés valósult meg, továbbá megépült vagy megújult több mint 68 kilométer kerékpárút 2020 végéig.