Gyula - KÜLÖNSZÁM

Forrás: turizmus.com

 2023. január 05. 13:31

Az elsők között szerezte meg a gyógyhely védjegyet Gyula városa

Gyula valójában már négy évtizede,1984 óta a hazai, minősített gyógyhelyek körébe tartozik, így amikor megnyílt a lehetőség, egyértelmű volt, hogy a település a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület által elismert gyógyhely védjegy megszerzésére is az elsők között kíván pályázni. A minősítő tanúsítvány ünnepélyes átadására – amelyet Gyula mellett Sárvár, Hévíz és Hajdúszoboszló szerzett meg az első körben – a Magyar Fürdőszövetség őszi, Bükfürdőn megrendezett közgyűlésén került sor november 7-én.

Gyula városa elsők között szerezte meg a gyógyhely védjegyet

Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

A Magyarország kincsei – Gyógyhely védjegy közvetlen előzményének a 2022 januárjában bevezetett kötelező szálláshelyi minősítés tekinthető, kiérdemléséhez viszont jóval többre volt szükség magas minőségű szolgáltatásoknál. A gyógyhely sokkal több mint gyógyfürdő, nem elég hozzá a termálvíz, szükség van szakavatott kezekre is, amelyek a vízben rejlő gyógyító erőt igazán irányítani tudják. Ennek megfelelően a szakemberek az audit során nem csupán a természetes gyógytényező – Gyula esetében a gyógyvíz – meglétét vették figyelembe, fontos szempont volt a testi-lelki felüdüléshez szükséges tiszta levegőjű, nyugodt és csendes környezet, a rendelkezésre álló infrastruktúra minősége, a szolgáltatások választéka és hozzáférhetősége is.

A város egész évben bőséges élmény- és programkínálattal várja a vendégeket

Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Gyula – köszönhetően az M44-es hamarosan befejeződő kivitelezésének – könnyen és kényelmesen elérhető úti cél. Csodás parkjai, hangulatos belvárosa, felújított műemlékei, tiszta, rendezett és karbantartott közterületei, jól képzett szakemberei, biztonságos és akadálymentes közlekedése is méltóvá teszik a gyógyhelyi címre. A település igazán egyedi, vendégszeretetéről ismert kisváros, amely egész évben – így a karácsonyi időszakban is – bőséges élmény- és programkínálattal várja vendégeit.

Decemberben ünnepi fénybe öltözik a belváros

Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Gyula az év végi ünnepi időszakra az állandó kínálat mellett számos kicsik és nagyok számára is vonzó rendezvénnyel készül. Az Almásy-kastélyban december 7-én nyílik meg az új időszaki tárlat, amely az épületben festeni tanuló Munkácsy életművébe kínál bepillantást, december második hétvégéjét immáron 14. alkalommal édesíti meg a Mézfesztivál, ahol a szakmai és szórakoztató programok mellett az is kiderül, melyik lesz az év méze Magyarországon, az Erkel Ferenc Vegyeskar pedig idén a Vigadóban rendezi meg karácsonyi koncertjét.

Az Almásy-kastélyban új időszaki tárlat enged bepillantást Munkácsy Mihály életművébe

Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Az Almásy-kastély parkjában minden adventi szombaton karácsonyi vásár várja a látogatókat, akik helyi kézművesek által készített mézeskaláccsal, varrott ajándéktárgyakkal, adventi gyertyákkal, kovácsolt és gravírozott dísztárgyakkal, textil karácsonyi figurákkal vagy akár egy palack jóféle gyulai pálinkával is meglephetik magukat vagy szeretteiket, a kastély csemegetárában pedig karácsonyi finomságokat – sült tököt, sütőtökkrémlevest, alkoholos és alkoholmentes puncsot – majszolva hangolhatják magukat az ünnepekre.

A gyulai vár is készül az ünnepekre

Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

A vásár mellett a vendégek mikulásvonaton fedezhetik fel a várost, karácsonyi workshopokon kézműveskedhetnek, kipróbálhatják az Almásy-kastély és a gyulai vár valamelyik garantált programját, a szombat estéket pedig éjszakai élményfürdőzésel tehetik teljessé a Gyulai Várfürdőben.

További információk az év végi programokról:

https://www.visitgyula.com/hu/gyulai-programok/unnepi-es-ev-vegi-programajanlo

(X)