Gyula: vendégszeretetből jeles

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2015. december 03. 13:20

Kónya István alpolgármester a város sokoldalúságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a városban a fürdő, a víz, az építészet, a történelem, a gasztronómia és a kultúra egyaránt hozzájárul Gyula ellenállhatatlan vonzerejéhez.

Komoróczki Alíz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában működésének kulisszatitkairól, eredményeikről és terveikről beszélt.

Mint kiemelte, az 5 éve működő helyi TDM az önkormányzat, az 5 meghatározó szálloda és a több mint 100 tagot tömörítő Gyulai Idegenforgalmi Egyesület tulajdona, munkaszervezete a kezdeti 3 főről 11 főre bővült és egy további kolléga felvételét tervezik 2016-ra, marketing vezetői pozícióban.

A TDM tevékenységének köszönhetően jelentősen nőttek a vendég- és a vendégéjszaka-számok is, 2011-ben 12, 2013-ban 5, 2014-ben 16 százalékkal emelkedett a turisták száma, a kiugró számok a hotelfejlesztéseknek és az Aquapalota átadásának is köszönhető. 2014-ben 120 ezer vendég szállt meg kereskedelmi szálláshelyeken, és a helyi adócsoport adatai alapján a kereskedelmi vendégéjszakák száma elérte a 430 ezret, ami 20 éves rekordnak számít.

Érdekes információ, hogy a TDM felmérése alapján a városba érkezők a vendégelégedettségi szempontok között az első helyen jelölték meg a helyiek vendégszeretetét. Szintén fontos, hogy tevékenységükben a város adottságainak komplexitását igyekeznek hangsúlyozni. Ezekről egyébként a konferencia résztvevői maguk is meggyőződhetnek a különböző izgalmas, szakvezetővel kísért fakultatív programok során az átadás előtt álló Almásy-kastélyban, a fürdőben, a pálinka manufaktúrában és a belvárosban.

 

2016 több változást is hoz a TDM-szervezet életében, a legnagyobb talán a finanszírozásban lesz. Jelenleg az önkormányzat az IFA állami támogatással kiegészített összegének 20 százalékát forgatja a TDM működésébe, jövőre a 380 forintról 450 forintra emelt idegenforgalmi adó plusz 70 forintját is a TDM rendelkezésére bocsátja. (Figyelemreméltó, hogy a saját bevételek összege a teljes költségvetés 34 százaléka származik.) A konkrét tervek között szerepel a helyi pályázaton való indulás, valamint a térségi TDM megalapítása, illetve a térségi pályázaton való elindulás.

Gyulán a kezdetektől fogva következetesen építik egymásra a turisztikai fejlesztéseket, s ahogyan azt Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke is kiemelte, munkájával példaértékű országos szinten is.