Januártól szakaszos nyitvatartásra válthat a gyulai Aquapalota

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. október 13. 12:15

Csak decemberig több mint hatszorosára, 100 millió forintról 600 millió forintra emelkedett az elektromos áram költsége a Gyulai Várfürdőben. Ennek ellenére az Aquapalota nyitvatartásán idén még nem változtatnak, bár a működtetése hétköznapokon veszteséges.

Korábban történt

Gyulán a város legvonzóbb turisztikai attrakciói, a Várfürdő, a vár és az Almásy-kastély is működni fognak télen – írtuk korábbi cikkünkben. A legnagyobb energiafelhasználót, a fürdőt most az előttük álló hónapok üzemeltetési kihívásairól kérdeztük.

„18 forint helyett december végéig 130 forintot fizetünk 1 kWh-ért, miközben a piaci ár már 240 forint körül mozog, tehát januártól újra többszörösére ugorhat a számlánk” – érzékeltette az áremelkedés mértékének drasztikusságát Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

A gáz árában hasonló mértékű a drágulás, 150 forint helyett most 1000 forintot fizetnek 1 köbméterért az évente 235 ezer köbméter gázt elhasználó létesítményben, ahol, mindezek miatt, az idén ősszel az elektromos áram és a gázfogyasztás minimalizálása lett az elsődleges cél.

 

Szakaszos üzemeltetés, jegyáremelés jöhet

Ennek a törekvésnek esett áldozatul a versenyuszoda, melynek fűtése 2000 köbméter gázt emészt fel naponta. Ameddig lehetséges volt, a létesítményt termálvízzel fűtötték, amikor azonban ez kevésnek bizonyult, leállították a működését.

A Gyulai Várfürdőn belül legnagyobb áramfelhasználójuk, az Aquapalota bezárása azonban nem jöhet szóba, hiszen a helyi szálláshelyek nagymértékben építenek a családi élményfürdő szolgáltatásaira, csomagjaik gyakran tartalmazzák az ide szóló belépőjegyet – hangsúlyozta.„Az Aquapalota nyitvatartásán az idei évben nem fogunk változtatni, annak ellenére sem, hogy a működtetése hétköznapokon veszteséges. Januártól azonban szóba jöhet néhány hónapon keresztül a szakaszos üzemeltetés, azaz a nyitvatartás korlátozása a hétvégékre és a kiemelt időszakokra, hiszen 2023-tól új szerződés szerint, vélhetően a mostaninál is sokkal drágábban fogunk hozzájutni az elektromos áramhoz” – vázolta a kilátásokat a szakember. Előfordulhat, hogy az ugrásszerűen megdrágult rezsi miatt a családi élményfürdő működtetése a téli és tavaszi hónapokban hétvégenként sem lesz rentábilis. Üzemeltetését ennek ellenére folytatni fogják, hogy ne veszítsék el a korábban megszerzett családos vendégkört.

Az Aquapalota családi élményfürdőre nagymértékben építenek a helyi szálláshelyek, ezért nem lehet bezárni

Fotó: Gyulai Várfürdő

Kun Miklós arra számít, hogy a „túlélésre” és a szakaszos üzemeltetésre a jövő tavaszig kell berendezkedni, nyáron minden fürdő „felszívhatja magát” és eljuthat a következő nyárig. Az ügyvezető bízik a helyzet konszolidálódásában és 2-3 éves távlatban az elektromos árak rendeződésében, hozzátéve, hogy a csapatot és az üzemeltetőket szélnek eresztő létesítményeknek az újrainduláskor nagyon nehéz dolguk lesz. A nehézségek ellenére leépítésre a Várfürdőben nem kell számítani, hiszen – ahogy a többi fürdőben – Gyulán sincsenek fölösleges tartalékok a rendszerben, az üzemeltetés feszes, a helyettesítéseket is nehezen oldják meg. Miközben a józan ész áremelést diktál, ezzel is óvatosak, a kereslet szűkülése miatt csak az inflációval egyező mértékű, 12-14 százalékos emelésben gondolkodnak.

 

Csővezetékcsere, új kút beüzemelése, napelempark-bővítés

Stratégia céljuk most a hatékony üzemeltetés, ezért a költségcsökkentő intézkedések mellett számos, kisebb-nagyobb energiahatékonyságot növelő fejlesztést indítottak el a Várfürdőben.

Relatív kicsi, mégis jelentős tényező a szivattyú és elektromos rendszerek működésének újraparaméterezése és optimalizálása. A szűrőtöltetek kicserélése után a vízforgató szivattyúk alacsonyabb fokozaton üzemeltethetők, ugyanaz a víztisztaság tehát kevesebb árammal lesz elérhető, amitől lényeges energiamegtakarítást remélnek.

Új kút vizéből nyert hőenergiával iktatják ki a gázfelhasználást a Gyulai Várfürdőben

Fotó: Gyulai Várfürdő

Bővítik a hőcserélők kapacitását és – a műszaki problémák megelőzésére – üzembiztossá teszik a csőhálózatot. A vízhozam növelésére a korábbinál nagyobb keresztmetszetű csöveket fektetnek le, valamint egy 3 kilométerre lévő, azonban évek óta üzemen kívül lévő kút vizét behozzák a fürdőbe. „Az ebből feltörő, 92 C-fokos víz melegét, egy új hőközpont kiépítése után, fűtésre fogjuk használni. Terveink szerint a jövő évtől a versenyuszodánk fűtését már így valósítjuk meg, teljes mértékben kiváltva a gázfogyasztást” – hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a vízhozam növelésére egyéb okból, a 37/1996. (X. 18.) NM rendelet módosítása miatt is szükség lesz, hiszen az életbe lévő szabályozás nem engedi a gyógyvíz hígítását.

Támogatásból vagy saját erőből a jelenleg 5 kWp-os napelemparkot 20 kWp teljesítményűre kívánják bővíteni, a megnövelt rendszer az éves fogyasztás 8 százalékát fogja fedezni. A megtérülés a rezsinövekedés miatt extrém mértékben felgyorsult, a megemelkedett kivitelezési árak ellenére is, számításaik szerint a napelemrendszerek akár 6-8 hónap alatt megtérülhetnek.A napelempark bővítésénél jóval nagyobb volumenű az a projekt, melynek során hőt- és energiát termelő gázmotort telepítenének a termálvíz kísérőgázainak felhasználására. Ezt a beruházást önerőből nem tudják megvalósítani, de bíznak abban, a GINOP Plusz programban lesz forrás a több milliárd forintos energetikai korszerűsítés megvalósítására.