Ha ezt Hercule Poirot látná…

Forrás: turizmus.com

 2018. január 17. 10:50

Egyre több turista keresi fel a világ első számú krimiszerzője, Agatha Christie dél-angliai szülővárosát és a regényeiben feltűnő környékbeli helyszíneket.

A világ legnépszerűbb múzeumainak jelentős része kitalált személyhez, irodalmi szereplőhöz, filmekhez, tévésorozatokhoz kötődik. Az emberek kíváncsiak kedvenc íróikra és a képernyőn látott és megszeretett hőseikre, és ezért távoli tájakra is elutaznak.

Ezen alapul Agatha Christie szülővárosának, a dél-angliai Torquay-nek is a népszerűsége, amely ma már kihagyhatatlan programja a Christie-rajongóknak, és kirándulási célpontja a Londonban és környékén élőknek. Betekinthetünk a jómódú brit állampolgárok elengedhetetlen könyvtárszobájába is, ahol már oly sok gyilkosság történt.

Greenway Estate, az írónő háza

Fotó: nationaltrust.org.uk

A tengerparti városka ma népszerű nyaralóhely. Az írónő rajongóinak kötelező végig sétálni az Agatha Christie Mile-n, és útba ejteni élete fontos eseményeinek helyszíneit, például a Tore Abbey Gardent is, ahol megtekinthetjük a könyvekből ismert összes mérgező növényt. Christie, mint szakképzett ápolónő, kiválóan értett a mérgekhez, ebből vizsgázott is.

A turistákat különösen vonzzák azok a helyszínek, ahol egyes filmjeit forgatták. Ilyen a Princess Garden, amelyet az ABC gyilkosságok film adaptációjából ismerhetünk. Innen nem messze található a glamptoni Greenway Estate, Agatha Christie háza. Az épületet a 18. század második felében építették, az írónő második férjével egészen haláláig élt itt. 1999 óta védett épület, 2004-ig Agatha Christie lányának otthona. Napjainkban a ház és a hozzá tartozó szépséges kert turistalátványosság - annál is inkább, mert a Gloriett a hullának című Poirot-epizódot éppen itt forgatták.

Agatha Christie, akinek a műveit a Biblia és Shakespeare drámái után a világon a legtöbbet megvásároltak, utoljára 1974-ben jelent meg a nyilvánosság előtt a Gyilkosság az Orient Expressz-en című film bemutatóján, amelyen részt vett II. Erzsébet királynő is.

Egyes vélemények szerint ez volt az egyetlen film, amellyel maga az írónő is elégedett volt. Christie 1976. január 12-én halt meg wallingfordi otthonában. Már életében számos brit birodalmi kitüntetést kapott.

A múzeum és az írónőhöz kapcsolódó épületek és helyszínek ma a legnépszerűbb angliai turisztikai célpontok közé tartoznak, a világ minden tájáról érkeznek turisták, hogy megismerkedjenek Miss Marple és Hercule Poirot nyomozásainak valós légkörével. Művei ma is elnyűhetetlen alapanyagok a filmforgatókönyvek alkotói számára.