Ha karácsony, akkor irány egy kastélyszálló

Forrás: turizmus.com

 2018. október 25. 12:27

Bár nehéz versenyezni Bali vagy a Seychelle-szigetek simogatóan meleg vizű strandjaival, mégis sokan választják a hazai élményeket karácsonykor Skandináviában.

Akik nem akarnak kiadni nagyobb összeget az év végi ünnepekre, azok inkább valamelyik kastélyban pihenik ki az év fáradalmait.

A választék zavarba ejtő, hiszen szinte valamennyi svéd kastély ilyenkor mesebeli csillogó ruhába öltözik, és számtalan szolgáltatást kínál. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyezni tudjanak a csábító, napfényt ígérő desztinációkkal.

Több száz kúria alakult át az évtizedek folyamán panzióvá, amelyek ilyenkor karácsony táján különösen romantikus látványt nyújtanak. Mivel 200 éve nem volt Svédországban háború, gyakorlatilag érintetlenül fennmaradtak a régi nemesi családok kastélyai, amelyen manapság vagy múzeumokká, vagy szállodává avanzsáltak.

A Stockholm környéki kastélyok helyzeti előnyben vannak, de sokan nem sajnálják az időt és a fáradságot, hogy elutazzanak Smalandra vagy Dalarnába.

Karácsonyra szinte valamennyi svéd kastély mesebeli ruhába öltözik, és számtalan szolgáltatást kínál

Fotó: Haringe Slott

Az alltomresor.se néhány a szolgáltatásaikban is kiemelkedő kastélyt sorol fel. Van köztük 13. illetve 14. századi alapítású, és olyan is, amelyik szívesen fogad kutyával érkezőt. Mindegyiknek meg van a maga specialitása. Sokuk a téli sportok variációival csábít. A szaunázás, a wellness, a tekepálya, a szánkózás, a gyerekprogramok, a sípályák, a kandallók kötelező rekvizitumok.

Amiben közösek, hogy a házi sütésű kenyér és a süteményarzenál nem maradhatnak ki az ünnepi szolgáltatások között.

A karácsony reggeli svédasztal külön fogalom: ennek azok sem állnak ellen, akik egyébként diétáznak, bár a séfek természetesen gondolnak a különféle ételérzékenységekre és a diétázókra is. A délutáni teázás illetve kávézás, valamint a táncest külön attrakció, akárcsak a szilveszteri tűzijáték.  Népszerű program a karácsonyfa közös feldíszítése, amely családiassá teszi a hangulatot. Van, ahol együtt sütik a cukrászok az ünnepi tortát a vendégekkel.

A karácsonyi és szilveszteri korai foglalások idén az egekbe szöktek: már nyáron is érezhető volt az itteni belföldi turizmus népszerűsége, és ez úgy látszik az év végére is jellemző lesz.