Ha tél, akkor Szlovákia!

Forrás: turizmus.com

 2018. november 21. 17:45

Immár hagyományosan a Szlovák Turisztikai Képviselet idén is megtartotta a szlovák síszezont felvezető és a téli Szlovákia újdonságait bemutató rendezvényét, melynek fókuszában a két legnagyobb amatőr síverseny beharangozója állt.

A november 21-i rendezvényen ­– melyet a Rákóczi úton található budapesti Szlovák Intézetben, a Szlovák Turisztikai Képviselet székhelyén tartottak – az intézet igazgatója, Sipos Ildikó és a képviselet vezetője, a rendezvény házigazdája, Sona Jelínková köszöntötte a meghívottakat, majd átadta a szót a szlovák szakembereknek, akik az Alacsony- és a Magas-Tátra havas élményeiből állítottak össze kedvcsinálót a hallgatóságnak.

 

Hórukk a Magas-Tátrában

A Tátra ma már négyévszakos desztináció, hiszen egész évben kedvelt célpont a hegység, kiépült mára egy gazdag wellness- és más szórakozási lehetőségeket nyújtó üdülési környezet, aquaparkokkal, termálfürdőkkel, gyógyászati szolgáltatásokkal és szállodákkal.  Persze a magyar utazó leginkább télen keresi fel, ráadásul sokan érkeznek a népszerű Hórukk Amatőr Sí- és Snowboard Bajnokságra is, melyet ezen a télen január 17-20. között rendeznek. A versenyt ezúttal is a Lupus-Travel szervezésében, a Szlovák Turisztikai Képviselet valamint a Magyar Síakadémia támogatásával és segítségével valósítják meg, s a rendezvény résztvevőit az EUB biztosítja. Ahogy az már megszokott, az esemény első két napján ismerkedni lehet a pályával, illetve az abszolút kezdők a Magyar Síakadémia profi csapatától tanulhatják meg e téli sport alapjait és titkait.

 

A környék két nagy attrakciója az AquaCity Poprad, amely nemcsak a gyermekek birodalma, különleges Fire & Water wellnessélményekkel várja a felnőtteket, valamint krioterápiás szolgálatásai is népszerűek.

A másik izgalmas attrakció a jégdóm, amely november 23-án nyitja meg kapuját, s egészen áprilisig tart nyitva. A mesés látnivalókon kívül koncertek, sőt esküvők is váltják itt egymást.

 

Alacsony-Tátra és Tále

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam folyók völgyei között, főgerince mindössze három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Déli lábánál terül el a Tále üdülőközpont – kiváló infrastruktúrával, síközponttal és egy 18 lyukú golfpályával.

Tále északi fekvésű pályáit a kezdő és középhaladó sízőknek egyaránt ajánlják. A pályákat gondosan kezelik, hóágyúzzák. A síközpontban 6 sífelvonó működik, amivel óránként 4100 főt tudnak a sípályák tetejére feljuttatni, továbbá síiskola, síszerviz, síkölcsönző, teraszos étterem is üzemel. A pályákat este megvilágítják, így esti sízésre is van lehetőség, melyre külön bérlet váltható. A sífutók számára a golfpályaként működő területen sífutópályát alakítottak ki 6 km hosszan.

 

Donovaly és gyermeksíbajnokság

Donovaly ezen a télen is számít a magyar síelőkre, akik a síterep vendégéjszakáinak közel egyötödét teszik ki, s a legfrissebb látogatói statisztikák szerint a szlovákok után és a csehek előtt a 2. helyen állnak. A Budapesttől alig több mint 200 km-re fekvő szlovák síterep több mint 11 kilométernyi lesiklópályájával, valamint a sífutóknak mintegy 18 km hosszan kiépített útvonallal várja a téli sport szerelmeseit. Itt található Közép-Európa legnagyobb gyermek élményparkja is 9 varázsszőnyeggel, motoros körhintával és számos egyéb játékelemmel.

Február 9-én itt rendezik meg a Honda Kupát, azaz a XXVII. Országos Amatőr Gyermeksíbajnokságot, amelyen 13 korosztályban hirdetnek majd fiú, illetve lány bajnokot, tehát az induló 250 gyermekből legalább 78-an állhatnak majd dobogóra, ami hatalmas élmény nekik, ennél jobb motivációra a téli sportokhoz nincs is szükség – értettek egyet a magyar és a szlovák szakemberek a prezentáció során.

A havas vakációhoz Donovalyt választók számos kedvezményt élvezhetnek, ha kiváltják a Park Snow Card vendégkártyát, amire minimum 2 éjszakás tartózkodás esetén jogosultak.

 

Fotók: slovakia.travel

Bachledka lombkorona-tanösvénye

Tavaly ősszel nyitották meg a látogatók előtt a Tátra új szenzációját, lombkorona-tanösvényt, mely a Magas-Tátra irányából Zár község keleti részén, a Bachleda-völgyben található 24 méteres magasságban, vagyis a látogató valóban úgy érzi, a fák tetején jár. A személykocsival érkezők a főúttól egy km-re lévő parkolóig mehetnek fel autóikkal, s onnan ülőszékes felvonóval, vagy pedig a Bachledka I. sípálya nyomvonalán vezető gyalogösvényen jutnak tovább.

Az út során három, főleg a gyerekek, valamint a játékos kedvű felnőttek adrenalinszintjét növelő „akadály” állja utunkat, ahol az alattunk lévő, látszólag veszélyes szakadék felett kell „egyensúlyozni”, persze teljesen biztonságos körülmények között. Az út során nemcsak szemünket kényeztethetjük a körülöttünk elterülő tájban, hanem interaktív módon ismerkedhetünk meg a lábunk alatt elterülő erdő állat- és növényvilágával. A tanösvény bebarangolásán kívül lehetőség nyílik a 20 km-es futópályát, a 6 km-es műhópályát és a korcsolyapályát is használni.

További információk a téli Szlovákiáról: www.slovakia.travel

Kapcsolódó cikkek