Haditudósítói fotókból nyitott kültéri kiállítást a Hadtörténeti Múzeum

Forrás: MTI

 2021. április 21. 11:44

Haditudósítói felvételekből állított össze kültéri kiállítást a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Budapest FotóFesztivál részeként.

A múzeum közleménye szerint az "Objektív" szemmel – Válogatás a haditudósító század felvételeiből, 1941–1944 című fotókiállítás Magyarország második világháborúba lépésének 80. évfordulójáról emlékezik meg, és a Magyar Királyi Honvédség kötelékében a háború dokumentálására 1941-ben felállított haditudósító alakulatok felvételeiből ad válogatást a múzeum ablakaira kihelyezett molinókon.

A kiállításon a Budai Várnegyedben sétálók betekintést nyerhetnek a keleti hadszíntéren küzdő magyar csapatok és az őket megörökítő haditudósító alakulatok életébe. A tárlat egészen október 17-ig megtekinthető a múzeum Tóth Árpád sétány, valamint Kapisztrán tér felőli szárnyán. />A haditudósító alakulatok a Magyar Királyi Honvédség kötelékében 1941-től létező, a háború dokumentálására felállított speciális katonai szervezetek voltak, amelyek mozgó nyomdákkal, hangstúdiókkal, filmvetítő kocsikkal szolgáltak a fronton. Tagjai újságírók, rádiósok, filmesek, fényképészek és a hozzájuk tartozó műszaki személyzet voltak, ők látták el a sajtót a frontról küldött írott és képanyaggal.

A haditudósító alakulatok kiadásában jelent meg a Tábori Újság, a Képes Tábori Újság, a Tábori Híradó és a Donparti Járőr.