Hagyományból divat: a kókuszrost esőkabát

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. november 20. 20:00

Tang Hongjan új életet adott a régi kínai vidék általánosan használt, mára már szinte feledésbe merült ruhadarabjának.

Ha beleolvasunk a kínai költészet klasszikusaiba, számtalan verset találhatunk a kókuszrost esőkabátról. A régi időkben a vidéki területeken általánosan használt ruhadarab a széltől és az esőtől egyaránt megvéd. Az idők változásával a műanyag esőkabátok és az esernyők megjelenése fokozatosan háttérbe szorította az elmaradhatatlan esőfelszerelést. De az emberek fejéből nem tűnt el. Különösen egy a nyolcvanas években Linyi városában született hölgy fejéből nem tűnt el. Ő Tang Hongjan, aki megőrizte a nagymamájától örökölt tudást, sőt innovációval új életet adott neki.

"Linshu megyében nagy múltra tekint vissza a kókuszrostesőkabát-szövés, és régebben szinte minden faluban voltak olyan kézművesek, akik tudtak kókuszrostból esőkabátot szőni, aztán ez a tudás fokozatosan eltűnt. Ezt nem hagyhattam.” – mondja  Tang

Tang Hongjan újjáélesztette a már szinte elfeledett kókuszrost esőkabátot

Fotó: SilkRoad

A kókuszrost esőkabát gyártási folyamata bonyolult. Az anyagok előkészítésétől a befejezésig több tucat lépés van.  "Ügyességtől függően három–hét nap alatt lehet egyetlen darabot elkészíteni. " – meséli Tang, miközben éppen egy kabátot sző, kezében a kialakuló ruhadarab szinte táncol.

Egy erős és tartós kókuszrost esőkabát szövéséhez a gallérdörzsölés és a kötélkötés, a gallérfonás, a fűkötés, a fűfelosztás, az átkötés és még rengeteg lépés szükséges. A ruhadarab szövésekor egyik csomót össze kell kötni a másikkal egymás után.

"Néhány új elemet innovatív módon beépítettünk a kókuszrost esőkabát szövési folyamatába, hogy szebbé és díszesebbé tegyük, így már nem csak esőfelszerelés lesz a szél és eső visszaszorítására, hanem egy divatos népművészeti termék is." – mondja büszkén Tang.

(X)