Hagyományokból turizmust építeni

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. december 14. 17:30

Egy magyarországi szerb és egy szerbiai magyar egyesület fogott össze a december végéig tartó, 18 hónapos HandCraft projekt megvalósítására.

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” – állítja Sebő Ferenc zenész és népzenekutató. A szerb-magyar határ két oldalán, a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesületnél és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületnél a mindennapok része a néphagyomány.

„Már önmagában az is szép, hogy egy magyarországi szerb és egy szerbiai magyar egyesület fogott össze a december végéig tartó, 18 hónapos HandCraft projekt megvalósítására. A két kultúra különbözik, de több az, ami összetart bennünket, mint ami elválaszt.” – fogalmaz Brezovszi Roland. A Talentum Egyesület vezetője szerint a két projektpartner egyik célja a különböző kézműves táborok és rendezvények megvalósításával az volt, hogy a népi kultúrára épülő, de turisztikai értékkel bíró programok kínálatát bővítsék. Cél volt továbbá, hogy a határ mindkét oldalán a hagyományos népi mesterségeken és anyagi kultúrán alapuló kézművesség turisztikai szolgáltatássá válhasson. Sok látogatót vonzott Deszken a Tojáskocogtató Európa-bajnokság, az Ajvár Fesztivál vagy a Vajdaságban a Palicsi Magyar Sokadalom és a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncverseny és a kapcsolódó kézműves foglalkozások. Sok kisiskolást és fiatalt vonzottak a kézműves táborok is, ahol agyagozni, nemezelni, fát faragni, kosarat fonni, sőt, sütni is lehetett.

A Palicsi Magyar Sokadalom is sok látogatót vonzott

Fotó: Kurír Média

A HandCraft projekt megvalósulását az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatta. A projekt egyik célkitűzése volt, hogy Deszken a Szent Száva Központban egy új épületszárnyat építsenek, amelyben négy kézműves foglalkoztató műhelyt alakítottak ki.

„A Szegedtől néhány kilométerre található Deszk kiugrási pontja a szerb kultúra és a falu szerb gyökere.” – állítja Brczán Krisztifor. A Bánát Egyesület vezetője szerint az Ajvár Fesztivál – amit nyár végén szoktak megrendezni – egy remek lehetőség a településnek. „El kell döntenünk, hogy a fesztivál továbbra is családias rendezvény maradjon-e, vagy építsük fel egy országos attrakcióvá.”

A deszki Ajvár Fesztivál országos attrakció lehet?

Fotó: Kurír Média

„A deszki textilkultúra szintén beépíthető a turizmusba. Ilyen az aranyhímzés vagy a szövés, amit 100-120 éve már senki nem művelt errefelé.” – magyarázza az elnök, aki szerint először csak alapszinten szerették volna a tudást visszatanulni, hogy fogalmuk legyen ezekről a kézműves technikákról. „De beleléptünk egy olyan folyóba, ami vitt magával és csak előre tudtunk menni.” – jegyzi meg Brczán Krisztifor. Ma már ott tartanak, hogy a Bánát Egyesület egy védjegyet hoz létre, amellyel azokat a kézműves termékeket látják el, amelyek az itteni műhelyekben készültek.

A kézműves táborban agyagozhattak is a gyerekek

Fotó: Kurír Média

„A HandCraft projekt idén októberben a brüsszeli Interreg SLAM! versenyen második helyezést ért el és megnyerte a Social Media Award-ot” – teszi hozzá az elnök, aki szerint a projekt sikere gyakorlatilag az elmúlt 10-12 év munkájának megkoronázása Deszken.

 

HandCraft Projekt
Honlap: www.handcraftproject.eu
Facebook: www.facebook.com/handcraftproject

(X)