Hagyományteremtő új fesztivál az Ormánságban

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 09. 16:04

Márta István Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében rendez új, különleges fesztivált a kelet-ormánsági Bőköz kisrégióban, szeptember 23–25. között.

A hagyományőrző és -teremtő programsorozatnak Kémes, Szaporca, Tésenfa, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága Ős-Dráva Látogatóközpontja ad helyet. A három falu 23 helyszínén mintegy 60 eseményt tartanak, közel 300 közreműködővel.

A rendezvény – amely az ökoturizmus fejlesztését tűzte ki célul – kulturális sokszínűségre törekszik: színház, népzene, néptánc, komolyzene és blues, kiállítások, performanszok, filmvetítések, konferenciák és közösségépítő programok teszik teljessé az ormánsági három napot – hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

A fesztivál minden programja ingyenes, kivéve Varnus Xavér koncertjét, melynek teljes jegybevételét felajánlják a szaporcai református templom 1888-ban készült Angster orgonájának felújításához.

A fesztivált követő napon, szeptember 26-án, megnyílnak a falvak képzeletbeli határai: a helyi iskolások Budapestre utaznak, ahol a Nemzeti Színház, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert látja őket vendégül.