3,5 milliárdból épült új szabadtéri wellnessfürdő Hajdúszoboszlón

Forrás: turizmus.com

 2021. június 14. 10:53

Új szabadtéri fürdővel várja vendégeit az induló nyári szezonban Hajdúszoboszló. Az ezer fő befogadására alkalmas új részlegen évente több mint 30 ezer látogatóra számítanak.

Hajdúszoboszlón is megtörte a koronavírus-járvány az addig szárnyaló turizmus lendületét: a KSH adatai szerint 2020-ban a kereskedelmi szálláshelyeken éves szinten 58 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek pedig 39 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el, mint egy évvel korábban – közölte a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft.

A 2019-ben regisztrált 1,35 millió vendégéjszakával – amely a rendszerváltás óta a legmagasabb szám volt a településen – Hajdúszoboszló Budapest után a második helyet foglalta el a legnépszerűbb hazai települések között.

A közlemény idézi Czeglédi Gyulát, Hajdúszoboszló polgármesterét, aki szerint "ugyan a belföldi turizmus tavaly nyáron egy időre elindulhatott, és a július-augusztusi adatok megközelítették az előző év nyári szezonjának vendégszámait, azonban a külföldről – elsősorban Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Németországból, Oroszországból érkező – vendégek elmaradtak. Ez komoly kiesést jelentett éves szinten, hiszen korábban ők jelentették a vendégszám 40 százalékát."

 

Vízesés és vízibár – még nagyobb lesz a fürdőkomplexum

Az idei nyári szezonra Hajdúszoboszló több újdonsággal is készült. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, mely eddig is közel 19 500 négyzetméteres vízfelülettel büszkélkedhetett, idén még nagyobb lesz: június közepére elkészül az ország legújabb szabadtéri wellnessfürdője. A Prémium Zónában 2500 négyzetméteres vízfelület várja a látogatókat. Az ezer fő befogadására alkalmas új részleg egyben egy világkörüli utazásra is hív: a Plitvicei-tavak inspirálta medencében vízesés, az Amazonas hangulatát felidéző részen galériákon elhelyezett jakuzzik, a Tahiti-medencében pedig vízibár is helyett kapott. De lesz még sodrófolyosós medence, pezsgőágy és gyerekmedence is.

A beruházás közel 3,5 milliárd forintból valósult meg, ebből a magyar állam másfél milliárddal támogatta a projektet. Az új részlegen évente több mint 30 ezer látogatóra számítanak – közölte Czeglédi Gyula.

Több újdonsággal is készült a nyári szezonra Európa legnagyobb fürdőkomplexuma

Fotó: Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft

A pandémia miatti leállás időszakában a szoboszlói magánszálláshelyek jelentős arányban éltek a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati lehetőségével. A Kisfaludy-program keretében összesen 734 hajdúszoboszlói magánszemély vagy cég pályázata nyert 1-8 millió forint közötti állami támogatást, a támogatást igénybe vevő települések között így Hajdúszoboszló az első helyen végzett – áll a közleményben.

 

Az üzleti turizmusban is erősítenének

A városban június végén átadják a Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstár nevű új épületét, ahol a hajdúkat Szoboszlóra telepítő Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának a nemes és hiteles másolatait lehet többek között megnézni.

Az egészségturizmus mellett az üzleti turizmusban is erősítene a város: az önkormányzat ezért egy megújuló és az alternatív energiaforrásokat is használó rendezvényközpont tervezésére írt ki pályázatot, amely lehetővé tenné, hogy a Hajdúszoboszlón nagyobb létszámú konferenciákat, kulturális-, és a sportrendezvényeket lehessen megtartani.