Halászfaluvá változik a szolnoki tér a Tiszai Hal Napján

Forrás: MTI

 2015. szeptember 23. 16:34

Tiszai halászfaluvá változik szombaton a szolnoki Tiszai hajósok tere és a rakpart, ahol harmadik alkalommal rendezik meg a Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztivált.

A Szent Mihály napjához kapcsolódó rendezvényt a tiszai halászat és horgászat tradícióinak megőrzése érdekében rendezi meg a Szolnoki Városfejlesztő Zrt., a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. és a Halász Kft. - mondta Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) a Tisza-parti városban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Az ingyenes fesztiválon, a Tiszai hajósok terén és a rakparton halászkunyhóban várják a hálókötés, csomózás és halászati technikák iránt érdeklődőket a halászok, a horgászok pedig a régi és modern eszközökről tartanak bemutatót - tájékoztatott a polgármester. A szolnoki kiállítók mellett a vendég települések - Kisköre, Lakitelek, Rákóczifalva, Tiszakécske, Tőserdő - meghívottjai látványos bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők. A rendezvény méltó zárása a város nyári-őszi szabadtéri nagyfesztiváljainak - fűzte hozzá.

Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a rendezvény nem titkolt célja halfogyasztás népszerűsítése, hiszen e tekintetben utolsó helyen áll Magyarország az Európai Unióban.

A programokat ismertetve elmondta: a gyerekek délelőtt 11 órától 600 növendékkecsegét telepíthetnek majd a Tiszába. Ezen kívül gyermek- és felnőtthorgászversenyt tartanak, a délután 15 órakor kezdődő "flúgos futamon" pedig a főzéssel kapcsolatos eszközökkel evezhetnek majd túrakajakokban a vállalkozó kedvűek a Tiszán, míg a parton búváreszköz-bemutató várja az érdeklődőket.

A Tiszai hajósok terén eközben régi receptek felhasználásával készült tiszai halételek, halkolbászok, valamint füstölt halak készítőinek versenye zajlik, a tizenöt sparhelten készült finomságokat megkóstolhatják a látogatók is.

Lesz halsimogató és egy rögtönzött kiállítás erejéig a folyó élővilágának bemutatóját is megtekinthetik a látogatók. A rendezvényen többek között a Lakiteleki Tűzoltózenekar és a Magyar Vándor Lovas Egyesület gondoskodik a jó hangulatról. A programot este nyolc órától pásztortűzgyújtás zárja.