Hálózatfejlesztési workshopot tartottak a Tokaji Borvidék turisztikai fejlődéséért

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. október 15. 16:00

Az utolsó simításokat végzik az Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján című projektben létrejött intézmények megnyitása előtt. A három települést, Szegit, Erdőbényét és Hercegkútot összekötő élményponthálózat célja a borvidéki turisztikai kínálat színesítése.

Az új létesítmények nem önálló utazási motivációt nyújtó attrakciók, hanem a meglévő kínálatot színesítik, amit bevezetésük során figyelembe kell venni.

Mindezt felismerve 2022. október 12-én a világörökségi hercegkúti Kőporosi pincesor szomszédságában kialakított élményponton találkoztak turisztikai szolgáltatók, településvezetők és a Tokaji Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. munkatársai, akik az Innotime Hungary Kft. szakértőinek irányításával arról egyeztettek, hogyan tudják legjobban segíteni az új létesítmények a borvidék turizmusát, milyen termék- és hálózatfejlesztési feladatok állnak a turisztikai szereplők előtt.

Fotó: Innotime Hungary

A workshop első részében Kedves Csaba (Innotime Hungary Kft.) a jelen gazdasági helyzet kapcsán felvillantotta a különböző válságmenedzsment-stratégiákat, párhuzamosan azokkal a forradalmi folyamatokkal (pl. az okostelefon megjelenése, a social média stb.), amelyek alapjaiban határozzák meg a jelenkor utazójának elvárásait, attitűdjét, gondolkodását. Kiemelte, hogy minden válság egy lehetőség, de a válságmenedzsmentnek nem ad hoc ötleteken kell alapulnia, hanem az adott térség teljes társadalmi-gazdasági vertikumát lefedő stratégiai tervezésre van szükség.

Rák József, Hercegkút polgármestere elmondta, hogy a hercegkúti élménypont egyszerre rendezvényhelyszín, a helyi borászatok számára nyújtott borkóstoló pavilon, valamint aktív turisztikai pihenőhely. A településvezetés évek óta együtt dolgozik azokkal a fiatal borászokkal és turisztikai vállalkozókkal, akik Hercegkúton képzelik el a jövőjüket, munkájukat tanulmányutak szervezésével és egyéb szemléletformáló programokkal segítik.

Nagy Júlia (Innotime Hungary Kft.) kiemelte, hogy a Covid, majd az orosz-ukrán háború gazdasági következményei egy, a korábbiaknál társadalmi-gazdasági és természeti szempontból is sokkal fenntarthatóbb turisztikai kínálat kialakítását teszi szükségessé, amelyben sokkal nagyobb szerep jut az innovatív turisztikai termékeknek és a desztináció egyediségének. A változó vendégigényeknek megfelelően kell újragondolni az élménytervezési folyamatot is, mert a vendégek ma már nemcsak befogadni szeretnék az élményeket, hanem át is élni azokat, ami újabb kihívások elé állítja a desztináció- és attrakciófejlesztési szakembereket, valamint a helyi turisztikai szolgáltatókat egyaránt.

A workshopon Dévald István, a Tokaji Borvidék Fejlesztéséért Nonprofit Kft. vezetője hangsúlyozta, hogy a jelentős infrastruktúra-fejlesztés mellett kiemelten fontos az egységes marketingszemlélet és termékfejlesztés, amelynek érdekében a tervezési folyamatok elindultak.

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút) című pályázat keretében valósult meg.

(X)