Hamarosan kezdődhet a fehérvárcsurgói kastély turisztikai célú fejlesztése

Forrás: turizmus.com

 2020. január 03. 15:20

A restaurátori munkálatok mellett parkolót és sétányokat is kialakítanak a Károlyi-kastély körül.

Az uniós közbeszerzési adatok szerint elkezdődhet a Károlyi-kastély turisztikai célú fejlesztése Fehérvárcsurgón a kivitelező megtalálása után – írja a magyarepitok.hu.

A rekonstrukció összesen 2568 m2 nettó területen zajlik majd, amely magába foglalja az épület földszintjének és a tetőtér egy részének műemléki felújítását, valamint a tetőtér fennmaradó részének műemléki állagmegóvó szerkezetépítési munkáit.

A kastélynál épületrestaurátori helyreállítást igényelnek a homlokzati kőszerkezetek (kapukeretek, kerékvetők, szénafeldobók kőkeretei, lépcsőfokok, homlokzati kőlábazati részek), illetve fémrestaurátori munka szükséges a főbejárati kapuzat fölötti két fémöntvény-lófej helyreállításához. A fejlesztés részeként egyebek mellett cserélik, illetve pótolják a kifagyott, erősen károsodott téglaszerkezeteket és szanálják vagy kicserélik a nyílászárókat.

Restaurációs munkálatokkal, sétányok és parkoló építésével folytatódik a kastély fejlesztése

Fotó: wikipedia.hu

Az épületben a tetőtér beépíthetősége miatt süllyesztett szinten új födémszerkezetek készülnek, a várható tetőtéri terhelésnövekedés figyelembevételével vasbetonszerkezetből. A teljes épületen helyreállítják a homlokzatot – a vakolatokat és a kőszerkezeteket is.

A kastélyban belsőépítészeti elemeket is elhelyeznek, valamint az épület hasznosított részeinek fűtésére és hűtésére hőszivattyús technológiát építenek ki. A műemléképületben elvégzik az erős- és gyengeáramú hálózatok, a vízellátás és a csatornázás kivitelezését, továbbá kiépítik a külső közműellátást is.

A beruházás részeként a kastély körül 4300 négyzetméteren parkosítás is megvalósul, valamint 855 négyzetméteren parkolókat építenek. A parkosítás részeként a zöldfelületeken túl különféle élményeszközöket telepítenek, utakat és sétányokat építenek, valamint kiépítik a területen a locsolós vízellátást, a térvilágítást és a térfigyelő kamerák rendszerét is.