Hamarosan új élménypontok várnak Tokaj-Hegyalján

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 06. 16:45

Befejezéséhez közeledik az Élménypontok Tokaj-Hegyalján című projekt, amelynek keretében a Tokaji Világörökségi Borvidék három településén valósulnak meg kisebb léptékű turisztikai fejlesztések.

Hercegkúton egykor minden házhoz tartozott egy pince, amelyet a házzal együtt adtak-vettek évszázadokon keresztül. A pincéket a Gomboshegyi és Kőporosi pincesoron alakították ki, amelyek ma egységes kinézetükkel egyedülálló látványosságot jelentenek a borvidéken. Ezek közül is a Kőporosi pincesoron jött létre élménypontként a Borpavilon, amely egyszerre szolgálja ki a helyi termelők, borászatok és bortúrázók, valamint a kisgyerekes túrázók és természetjáró családok igényeit.

A VIII. Őszváró Boros Kőporos programra érkezők már szeptember 3-án is kipróbálhatták a Borpavilont, az őszi időszakban pedig elsősorban nagyobb csoportok számára nyújt majd kiváló borkóstoló helyszínt.

Hercegkút, Borpavilon

Fotó: Immo-Time

Erdőbényei kádárház

Erdőbénye a kádárfalu, ahol ma is betekintést kaphatunk a kádárok életébe, illetve a kádármesterséghez kapcsolódó hagyományokba. Tokaj-Hegyalján kétféle hordótípus alakult ki, mind a gönci, mind a szerednyei hordó alkalmas volt a szállításra. Mivel a tokaji borokat az elmúlt századokban Lengyelország és Oroszország irányába szállították az itt élő görög, illetve zsidó kereskedők, minden évben nagyobb mennyiségű hordóra volt szükség, amelyet zempléni tölgyből készítettek a borvidék kádárai. A kádármesterség történetét, eszközeit mutatja be az élménypontként megszülető Kádárház, amely mindemellett csapatépítő programok és szakmai rendezvények, workshopok helyszíne is lesz. Aki 2022. szeptember 17-én ellátogat a IV. Aszú Ünnepre, nemcsak kellemes borkóstolókon vehet részt, hanem személyesen is találkozhat a településen élő kádárokkal, illetve megcsodálhatja a híres erdőbényei kádártáncot is.

 

Ködfátyol terasz Szegiben

A Tokaj-hegyaljai mikroklíma meghatározója a borvidék vulkáni dombjainak lábánál folyó Bodrog, amely a melegebb időszakokban vízitúra lehetőségekkel, ősszel hajós, valamint vízparti programokkal is csábít. A folyót az őszi reggeleken vastag ködfátyol borítja, amely páratlan látványt nyújt az ide érkezőknek. Ebben a látványban lehet része azoknak, akik felkeresik a Szegiben kialakított ködfátyol teraszt.

Kapcsolódó cikkek