Hamburg új látványossága a budapesti RiverRide testvére

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. április 19. 18:49

Szombat óta az itthoni RiverRide-hoz hasonló kétéltű jármű üzemel a hamburgi kikötőben, a városlátogató turisták nagy örömére. Az új vízibusz a magyar Swimbus International Kft. gyártmánya, amelynek fő tulajdonosa és ügyvezetője a budapesti RiverRide tulajdonosa, Galla Gábor.

A németországi megrendelésre készült Hafencity Riverbus tervezése másfél évet, építése ugyancsak másfél évet, az engedélyeztetés pedig közel egy évet vett igénybe – mondta el érdeklődésünkre Galla Gábor. A tervezés és részben a kivitelezés a Swimbus International Kft. munkája, de például a hajótestet Salgótarjánban, a busz felső részét Budapesten, az Ikarus egyik utódjánál gyártották le, több alkatrészt pedig Olaszországból, Ausztriából és Németországból szereztek be.

Az új jármű – akárcsak a budapesti RiverRide – 12 méter hosszú, 36 utas és háromfős személyzet fér el rajta. A gyártás során felhasználták az immár hat éve működő RiverRide üzemeltetésének és karbantartásának tapasztalatait is, ezért például, a világon elsőként, három, azaz két vízi és egy szárazföldi motor hajtja a járművet, így rendkívül biztonságos.

A hamburgi kétéltű

A vízre (és földre) szállást bonyolult engedélyeztetési eljárás előzte meg, melynek során a gyártónak az érintett európai uniós bizottságokkal is egyeztetnie kellett, hogy a különleges jármű megfeleljen az összes uniós előírásnak. Három hatóságnak kellett engedélyeznie a járművet, amely emellett két nemzetközi minőségbiztosító, a Germanischer Lloyd és a TÜV-Rheinland (előbbi a hajórészt, utóbbi az országúti részt minősítette) vizsgálatán is átesett.

A hamburgi kétéltű – a Hafencity Riverbus – 80 perces utat tesz meg a kikötővárosban és a raktárvárosban, és az Entenwerder parknál csobban az Elbába. A kedvező fogadtatás alapján számítani lehet rá, hogy ugyanakkora népszerűségnek örvend majd, mint budapesti testvére, amely ma már több mint nyolcezer csobbanáson van túl, és hat év alatt közel 200 ezer utast szállított.