Harcsacsinta is lesz a siófoki Halfesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2021. október 16. 09:37

Idén visszatér Siófok egyik legnépszerűbb őszi gasztrofesztiválja, a Halfesztivál! Október 15-17. között a siófoki Fő téren a legfinomabb halételek mellett családi programokkal, játékokkal, óriásbográccsal, ingyenes koncertekkel és hangulatos főzőversenyekkel várják a látogatókat.

Az eseményre érkezik Soltész Rezső, a Malek Andi Soulistic, és Freddie Mercury öröksége is megelevenedik a színpadon a Crazy Little Queen Tribute Bandnek köszönhetően.

A kulturális és gasztronómiai rendezvény célja, hogy az őszi időszakban is felhívja a figyelmet a Balatonra, valamint kicsik és nagyok körében egyaránt népszerűsítse a halfogyasztást.

Emellett fontos a balatoni halak és horgászat ismertebbé tétele, illetve hozzájáruljon a Balaton növény- és állatvilágának bemutatásához, valamint a víz minőségének megóvásához.

A Siófoki Halfesztivál az idei évben még büszkébben hozza el számunkra a kulináris élményeket a halból készült egyedi ételek által.

A tóban élő fogassüllő és ponty „Balatoni Halként” idén júniusban uniós oltalom alá került, amelyek tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet. Ez a földrajzi árujelzés a jövőben megoldást jelenthet fogyasztói részről a balatoni hal hozzáférhetőségére is.

A „Balatoni Hal” megismertetése, megkedveltetése végett rajzpályázatot is hirdetett a város, melyre alsó és felső tagozatos általános iskolások műveit várták értékes siófoki ajándékokért. A pályázók anyagát a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtár Gyermekrészlegén állítják ki.

Az igazi ínyenceknek ajánljanak harcsából készült chipset, burgert, de kihagyhatatlan a harcsacsinta is

Fotó: Halfesztivál

Szombat reggel a város lakóinak konyhája kerül a középpontba: a helyi egyesületek által életre hívott Halpiknik során mindenki megmutathatja, milyen páratlan ízeket tud felvonultatni. A rendezvény fő támogatója, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. minden résztvevő egyesület számára biztosít egy „balatoni halas” csomagot, amely csapatonként az oltalom alatt álló halak közül a pontyot tartalmazza.

A megmérettetés díjazottjainak kihirdetését követően a Balaton élővilágába nyerünk bepillantást, hiszen a víz alatti világ és a horgászat rejtelmeibe kalauzol minket Bodó Iván, a Balatoni Halmesék című könyv szerzője.

Vasárnap is sor kerül a balatoni halat felvonultató szakácsok közötti megmérettetésre. A gasztroárusok legjobb halas ételeit értékeli a szakértő zsűri a Fish Food versenyen.

A főzőversenyek, előadások és koncertek mellett kézműves vásár, halas gyerekjátékok és ízletes halételek várnak az érdeklődőkre a siófoki Víztorony körül.

Az igazi ínyenceknek ajánljanak harcsából készült chipset, burgert, de kihagyhatatlan a harcsacsinta is.

A Halfesztivál hagyományainak megfelelően idén sem maradhat el az óriásbogrács, amelyben 1200 liter balatoni halászlé készül majd minden gourmet örömére. Minden ízlést kielégítendő, négy tájjellegű halászlé is megjelenik a rendezvényen: a balatoni mellett bajai és szegedi ételt is lehet kóstolni, illetve aki nem ismeri a Petyeket, most kipróbálhatja a speciális fonyódi ízvilágot.

Kapcsolódó cikkek