Harkányi Gyógyfürdő: saját utazási iroda és 100 ezer plusz vendég

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 02. 08:02

2021 szeptemberében vehetik birtokukba a vendégek a Harkányi Gyógyfürdőben most épülő komplex wellnessrészleget, amelynek jóvoltából akár évi 100 ezerrel nőhet a vendégszám.

A „Vár a bor, a víz" szlogen jegyében az Utazás kiállításon közös standon jelent meg Dél-Baranya három legjelentősebb turisztikai települése: Harkány, Siklós és Villány.

A Harkányi Gyógyfürdő értékesítési kollégája, Barbara Bolechová elmondta, hogy a jövőben is komplex desztinációként közös megjelenéseket, marketingakciókat terveznek.

A város beutazó turizmusának fellendítése érdekében a fürdő létrehozta a Harkány Travel utazási irodát. Az iroda csomagajánlatokat készít a környék látványosságainak bemutatására. Elsősorban a cseh piacra koncentrálnak, de megpróbálják visszahódítani a lengyeleket is. Rajtuk kívül télen a horvátokat igyekeznek Harkányba és a környékre csábítani, illetve dolgoznak a szerb, a kelet-német és kelet-osztrák küldőpiacokon is. Belföldön a családok mellett az iskolás csoportok és a csapatépítők megszólítása a cél.

A desztináció turizmusának „vezérhajója" a Harkányi Gyógyfürdő, amely tavaly 550 ezer vendéget fogadott – tudtuk meg Zsadányi Zsolt stratégiai igazgatótól.

Néhány év múlva ez a szám akár 100 ezerrel is magasabb lehet, amikor elkészülnek a jelenleg is folyó fejlesztések a fürdőben.

A beruházások egy több lépcsőből álló beruházássorozat részét képezik, melynek célja a vendégkör bővítése, fiatalítása – hangsúlyozta a szakember.

Ennek jegyében 2017 végére készült el a Gyerekvilág, kifejezetten kisgyerekeknek. A második lépcsőfok volt a tavaly szeptemberében átadott Szaunavilág két finn szaunával, infraszaunával, gőzkabinnal, tepidáriummal, jacuzzival, merülő- és két Kneipp-medencével, amely a korábbinál szélesebb korosztály igényeit szolgálja ki.

Barbara Bolechová és Zsadányi Zsolt az Utazás kiállításon

Fotó: turizmus.com

Ezenfelül a fürdő saját erőből jelentős összeget fordított az egységes arculat, így térkőfelületek kialakítására, füvesítésre és robotizált fűnyírásra az utóbbi három év során. A vendégélményt javító lépések hatására jelentősen nőtt a vendégforgalom, ugyanis 2014-ben még kevesebb mint 460 ezer főt fogadtak.

A fejlesztéseket több díjjal is elismerték, 2019-ben szakmai értékelést követően ötcsillagos nemzeti védjegy minősítést szerzett a gyógyfürdő és a strandfürdő, közönségszavazatok alapján tavaly az Év Fürdőjévé a Harkányi Gyógyfürdőt választották, valamint Harkány városa – részben a fürdő miatt – a Virágos Magyarország megmérettetésen regionális díjat kapott.

 

Új fedett wellnessrészleg és más beruházások

Jelenleg folyik a fejlesztéssorozat 3. üteme, egy új wellnessrészleg kialakítása. Egy új csarnokban fedett wellnessmedencék és szórakoztató elemek épülnek, amely – mint téli fürdő – mind a fiatalok, mind akár az idősek és a családok igényeit is ki tudja majd szolgálni. Befejezése és átadása 2021 szeptemberében várható.

A jelenleg folyó fejlesztéssorozat egy 3,8 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósul meg. Ebből az összegből finanszírozzák a későbbi beruházások megvalósítását megalapozó tanulmányok írását, valamint engedélyes és kiviteli tervek elkészítését is.

Tervezés alatt áll például egy új gyógyászati épület a jelenlegi helyett, továbbá két új főbejáratot is terveztetnek. Ezen felül terveznek egy mediterrán élménymedencét és egy hullámmedencét. A régi ételudvart is átalakítanák, a kabinsort modernizálnák.

Új termálkút létesítésére is készül tanulmány. Tervezik naperőmű kialakítását, valamint egy új, smart tourism menedzsmentrendszer kidolgozását. Egy fedett nemzetközi uszoda és vízpalackozó tanulmányterve is készül.

Ha sikerül forrást találni ezekre a beruházásokra, akkor a teljes fejlesztéssorozat várhatóan 5-7 éven belül valósulhat meg.